valasz.hu/itthon/itt-a-madaras-adidas-eletkepes-lehet-e-egy-nemzeti-sportmarka-129214

http://valasz.hu/itthon/itt-a-madaras-adidas-eletkepes-lehet-e-egy-nemzeti-sportmarka-129214

Eszmélet

/ 2016.07.20., szerda 16:20 /

A nyomozás adatai szerint ismeretlen eredetű anyagot fogyasztottak a DVBBS zenekar öltözőjében talált eszméletlen lányok. A Balaton Sound kanadai fellépőit a Liszt Ferenc repülőtéren érték utol a rendőrök, akik nemcsak az eszméletvesztés okát, de annak célját is tudakolták, hogy tudniillik a külföldi sztárok és hazai hódolóik közös éjszakája „szexuális bűncselekménybe” torkollott-e.

A történet a Balaton állóvizén túl mindenkit felkavart, aki nem tudta, hogy a fesztiválokon könnyen bajba sodródhatnak a világra teljesen nyitott, a veszélyek kivédésére felkészületlen fiatalok. Akik nemcsak éneklik, de hiszik is, hogy az élet csak a tökéletes jelen időben élhető. Mert úgy élvezhető ki minden cseppje.

A dolgok mai állása szerint a kanadai varázslók „ismeretlen eredetű anyagok” felkínálásával rásegítettek a bulihangulatra, az viszont nem lehet kérdés, hogy a lányokat nem kancsukával kergették fel a fesztiválcsillagok színpadára, majd onnan a „budoárjukba”. Oda önként, és nem öntudatlan állapotban vonultak.

Ifjúságvédelmi szakértők magyarázták tévéműsorokban, hogy mi a baj a mai fiatalokkal. Az Y vagy Z generációval, amely a modern technika bűvöletében éli az életét, az internet szolgáltatásait készségszinten fogyasztja, életét nyitott könyvként tárja közszemlére, hogy virtuális vonzáskörzetétől minél több elismerést zsebeljen be, ám a valóságba kilépve – kevéssé ismerve annak természetét – könnyen eltéved, bajba jut.

Sok okosságot hallottam a szakértőktől, csak épp az általam vélt lényegről semmit. Történetesen arról, hogy a technikai megújulás kevésbé volna veszélyes, ha nem járna együtt az ugyancsak intenzív értékrombolással. Az évezredes tartalom leértékelésével. Az ideák, a szabályok, a tekintélyek lepusztításával. A kőtáblák porrá zúzásával. A viszonyítási pontok relativizálásával.

Csakhogy együtt jár. És cseppet sem ártó szándékkal. Dehogy. Csak segítendő a globális üzleti lét kiteljesedését. Hogy az áruk és szolgáltatások útját egyengessék, és eltakarítsák az akadályokat. Ezért aztán kiküszöbölik a különbözőségeket, a nemzetit, a vallásit, a kulturálist egyaránt. Mindent egyneműsítenek, mindent egyformává tesznek, és arra biztatnak, hogy légy a mérlegelést felejtő, önfeledt fogyasztó. Ne hidd az ember tragédiáját! Ne küzdj semmiért, ne bízz semmiben, és semmiért se vállalj felelősséget!

Carpe diem-világban élünk. Ahol a pillanat megnyerését kihasználatlanul hagyni ciki. Ahol a megfontoltság lúzerség. Ahol a holnapra gondolni oldschoolság.

A színpadra felkapaszkodó, majd az öltözők ajtaján dörömbölő lányok mást sem tettek, csak a kor parancsa szerint viselkedtek, és egy bizonytalan kimenetelű éjszaka nyomán elnyerték az eszméletlen holnapot.

Eszmélni kellene? Meglehet. De mire is? Hogy mindenki vigyázzon az italára, mert belecsempészhetnek valamit? Csakhogy nem rosszarcú, rossz szándékú idegenek és ismeretlen eredetű anyagok jelentik a legfőbb veszélyforrást. Azok éberséggel, odafigyeléssel kiküszöbölhetők. Nem elsősorban másoktól kell megvédeni magunkat, de belső ürességünktől. A holnaptalanság, az értéktelenség, az ideák nélküli lét sokkal nagyobb kiszolgáltatottság mindenkinek. Mert más sem marad, mint kapaszkodni a pillanatba, üldözni a könnyű népszerűséget, vadászni a lájkokat, és elhinni az üzenetet, hogy élni csak felelőtlenül, mindent egy lapra feltéve érdemes. Mintha a holnap sosem köszöntene ránk. Mintha sosem kellene szembenéznünk a tetteinkkel.

Pedig a holnap mindig felvirrad. A tegnap megkeresi a tekintetünket. Belenéz. És nem ment fel, ha korábban nem voltunk magunknál.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.