EZ A HÁZ ELADÓ

/ 2006.04.06., csütörtök 14:05 /

Vagyonfelélés vagy ésszerűsítés az Eötvös Loránd Tudományegyetem legértékesebb budapesti ingatlanának piacra dobása? Az Ajtósi Dürer sori campus eladása az év egyik jelentős privatizációs ügyletének ígérkezik.

A felsőoktatási reform egyik legtöbbet támadott részlete volt az a törvénymódosítás, amely gazdasági önállóságot adott az intézményeknek, s lehetővé tette, hogy szabadon gazdálkodjanak a rájuk bízott állami vagyonnal. A kormányzati nyilatkozatok szerint a változtatás célja az egyetemi autonómia növelése és a fejlesztésekhez szükséges hitelek biztosítása volt. Sokan viszont attól tartottak, hogy az intézmények szabad kezet kapva azonnal hozzálátnak utolsó értékeik feléléséhez, az értékes belvárosi ingatlanok pénzzé tételéhez.

És lőn. Azok a pletykák, amelyek szerint az ELTE vezetői szívesen megválnának a bölcsészkar Ajtósi Dürer sori épületeitől, igazolódtak: a Kincstári Vagyoni Igazgatóság (KVI) 2006. évre tervezett eladásainak jegyzékén március elején megjelent a zuglói épületegyüttes. Bár az ELTE vezetői 2000-ben még úgy vélték, hogy érdemes beruházni az épület fűtési rendszerének korszerűsítésébe, tavaly már úgy ítélték meg, hogy a nagy nyelvi szakoknak, vagyis az Angol-amerikai és a Germanisztikai Intézetnek otthont adó ház "túlságosan leromlott" állapotban van ahhoz, hogy a felújítással bajlódjanak.

Az Ajtósi Dürer sor eladása mellett mindazonáltal felsorakoztatható néhány érv. Valóban logikus ötletnek tűnik, hogy a bölcsészkar valamennyi tanszéke egyetlen közös campuson működjön a belvárosban, s a diákoknak és a tanároknak ne kelljen fél órát utazniuk két előadás között. A Trefort-kert állami rekonstrukciója 2002-ben megfeneklett, a tanítás évek óta félkész épületekben, méltatlan körülmények között folyik. A campushoz tartozó, Rákóczi út 5. számú műemlék épület a természettudományi kar kiköltözése óta üresen áll, az egyetem felújítás nélkül nem tudja hasznosítani. Állami támogatásra a bölcsészkar ebben a kormányzati ciklusban nem számíthatott, viszont a hatalmas park közepén álló, szép fekvésű Ajtósi Dürer sor eladása komoly bevételt jelent.

Az ütemterv szerint májusban terjesztik fel a Pénzügyminisztériumnak az épületek eladásáról szóló egyetemi kérelmet - mondta lapunknak Bardóczi Árpád, a KVI értékesítési főosztályának vezetője. A minisztérium várhatóan megadja az engedélyt az értékesítésre, és az adásvételre még idén sor kerülhet. A folyamat azonban megakadt, mivel az egyetem előterjesztése hiányos volt - ám ez csak rövid csúszást jelent. A részletek, vagyis a várható bevétel, illetve az ingatlan-szakértői vélemények nem nyilvánosak, de mindenképpen milliárdos tételről van szó. A tanszékek 2007. január 1-jéig maradhatnak az Ajtósi Dürer soron, vagyis az új tulajdonos a jövő év elején birtokba veheti a területet.

A nyelvi tanszékek a Rákóczi út 5. szám alatti felújított házban kapnak helyet. Az épületet megtoldják egy emelettel, de információink szerint így is jóval kevesebb szemináriumi szoba lesz, mint a régi helyszínen, s az órák egy részét valószínűleg a Trefort-kert más részein kell megtartani. A két tanszék könyvtárát beköltöztetik a Múzeum körúti főépület északi udvarába, amelyet üvegtetővel fednek le. Az átalakításnak áldozatul esnek az udvar fái, valamint az egyetemisták körében népszerű szabadtéri szórakozóhely, a Holdudvar. A privatizáció miatt megszűnik az egyetem egyetlen uszodája - igaz, ami igaz, az intézmény nem köteles uszodát fenntartani.

Az igazi nagy kérdés nem is az egyetemi épületek, hanem a szintén az Ajtósi Dürer soron lévő Professzorok Háza sorsa. A modern irodaházban működik az Oktatási Minisztérium szinte összes háttérintézménye, például a Magyar Ösztöndíjbizottság, a Magyar Akkreditációs Bizottság, a Felsőoktatási Kutatóintézet és számos más szervezet, így a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája, a Márton Áron Szakkollégium és a Pro Renovanda Cultura Hungariae Alapítvány. Több mint két tucat alapvető felsőoktatási szervezet kényszerülhet utcára, és kereshet helyet méregdrága magánirodaházakban. A Professzorok Háza a magyar felsőoktatás legfontosabb "agytrösztje", amit sokak szerint hiba volna az egyszeri bevétel kedvéért tönkretenni, ráadásul a változás a magas bérleti díjak miatt anyagilag is kedvezőtlen az állam számára.

Az Ajtósi Dürer sori telken sajátos jogi helyzet alakult ki: a 37 ezer négyzetméteres terület az ELTE vagyonkezelésében áll, a Professzorok Háza viszont a minisztérium alá tartozó, önálló költségvetési intézmény. Az irodaház vagyonkezelési joga a Professzorok Házáé, az alatta lévő földterület viszont az egyetemé. A Kincstári Vagyoni Igazgatóság szerint az egész telket hirdették meg eladásra, mivel egyetlen helyrajzi számon van. Az Oktatási Minisztérium kérdésünkre cáfolta, hogy hozzájárulnának a Professzorok Háza eladásához, az irodaház nélkül viszont Bardóczi Árpád szerint akár negyven százalékkal is csökkenhet az ingatlan értéke. Ha az állam valóban meg akarja tartani az épületet, a telket meg kell osztani, ami nyilvánvalóan ellentétes az egyetem érdekeivel. Az Ajtósi Dürer sor felszámolása így olyan áldozat, aminek akkor van értelme, ha a pénzt a Trefort-kert felújítására költik, nem pedig a tekintélyes villanyszámla-hátralékok kifizetésére - több "fölösleges" belvárosi ingatlana ugyanis nincs az egyetemnek.

A romos állapotú Gólyavár, a Rákóczi út 5. és az F épület felújítása valóban elkezdődik idén tavasszal, a beruházást azonban PPP konstrukció keretében valósítják meg, magántőke bevonásával. A Kipszer Rt.-vel kötött szerződés értelmében a társaság négymilliárd forintot költ a rekonstrukcióra, és 2026-ig vállalja az épületegyüttes üzemeltetését, műszaki fenntartását és állagmegóvását. A Kipszer szolgáltatásaiért az egyetem 2007-től évente 735 millió forint bérleti díjat fizet, melynek felét az állam biztosítja (valójában a másik felét is, hiszen a bölcsészkarnak alig vannak saját bevételei).

A PPP konstrukció azt jelenti, hogy az intézménynek jelentős állami pénz híján hosszú lejáratú kölcsönt kell felvennie a fejlesztésekre. Csakhogy az ELTE a fentiek szerint 2007 elején milliárdos bevételre számíthat, melyből alig 400 millió forintot visz el az első részlet kifizetése. Szerettük volna megkérdezni az intézmény gazdasági főigazgatóját, hogy mi értelme kölcsönt felvenni az adott helyzetben, és milyen céljaik vannak a bevétellel, ha azt nem a Trefort-kert rekonstrukciójára fordítják, ő azonban elzárkózott a nyilatkozat elől.ZUGLÓI ZÖLD

Az Ajtósi Dürer sori campus Budapest legértékesebb ingatlanainak egyike. Az öreg fákkal borított telken három jelentősebb épület áll: a nyelvi tanszékeknek otthont adó, századfordulós téglaépület (egykor a Szent Szív apácák gimnáziuma, majd 1990-ig Politikai Főiskola), a Professzorok Háza és egy fedett uszoda. Az épületek a telek alig 30 százalékát foglalják el, a maradékon sportpályák, parkoló és értékes park található. A terület a Városliget folytatása, egykor itt töltötte élete utolsó nyarát Deák Ferenc. A zuglói főépítészi iroda tájékoztatása szerint a kerületi szabályozási terv lehetővé teszi egy száz férőhelyes mélygarázs kialakítását, valamint a telek ötven százalékának beépítését, legfeljebb 18 méter magas épületekkel. A park nem védett, építési telekként viszont csak az uszoda környéke van megjelölve. További kötöttséget jelent, hogy a telken álló korai modern tornaterem fővárosi védettség alatt áll, ami elvileg az egész területre kiterjed, némi mérlegelési lehetőséget hagyva a fővárosi közgyűlésnek az esetleges bontási szándékkal kapcsolatban. A befektető előtt álló korlátok nem túl jelentősek, ám elképzelhető, hogy alapítványi oktatási intézmények is érdeklődnek a campus iránt.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.