Ez most már Lázár–Tiborcz-ügy

/ 2018.02.19., hétfő 12:00 /

Minél több részlet derül ki, annál érthetőbb, miért próbálta eldugni a kormány az Elios csalásgyanús közvilágítás-korszerűsítési beruházásairól szóló OLAF-jelentést.

Az Európai Unió Csalás Elleni Hivatala (OLAF) még 2017 októberében küldte el részletes tényfeltáró jelentését a kormányzatnak és a beruházásokban érintett önkormányzatoknak. És láss csodát, ha 2018. január 12-én a The Wall Street Journal nem szellőzteti meg az ügyet, mi, magyarok saját hazánkban a mai napig nem tudnánk semmit az egészről. (Szóval, ha én településileg érintett polgár lennék, azért csak megkérdezném a polgármesteremet, meg a választott önkormányzati képviselőmet, hogy is volt ez a nagy titkolózás.)

De mivel idehaza a 24.hu megszerezte a teljes OLAF-jelentést, így egyre tisztábban kirajzolódik, miként üzemelt a csalásgyanús sikersorozat. A legfrissebb részlet, hogy kiderült: Lázár János politikailag még annál is vastagabban benne volt a buliban.

Azt már eddig is tudtuk, hogy Lázár János még Hódmezővásárhely polgármestereként meghatározó szerepet vállalt benne, hogy Orbán Viktor vejének cége elindulhasson a közpénzekkel kikövezett siker útján. A Miniszterelnökséget vezető miniszter erről korábban így nyilatkozott:

„Tiborcz Istvánt ismerem polgármester koromból. (…) Közösen találtuk ki, hogy Hódmezővásárhelyen hogy fogjuk a közvilágítást modernizálni, ami nagyszerű program volt.” Illetve: „A hódmezővásárhelyi közvilágítási rendszer korszerűsítése kiválóan működő, a városnak energiamegtakarítást hozó fejlesztés, amelyre büszke lehet az önkormányzat.”

És Lázár Jánosnak igaza van, a hódmezővásárhelyi beruházás tényleg nagyszerű program volt, hiszen ez lett később Tiborczék referenciamunkája, amire hivatkozva csont nélkül nyerhették egyik fideszes vezetésű város ledesítési projektjét a másik után.

A 24.hu által ma reggel közölt újabb fejezet pedig tovább mélyíti a kancelláriaminiszter érintettségét. A portál azt írja, hogy „a magyar adófizetők pénzéből is ráköltöttek közel egymilliárd forintot tizennégy gyanús közvilágítási projekt finanszírozására. A Miniszterelnökség ugyanis több önkormányzat önrészét kifizette, így nekik semmibe sem került a túlárazott lámpacsere.”

A 24.hu információi szerint a Lázár János vezette Miniszterelnökség 2014 márciusa és 2015 júliusa között az úgynevezett EU Önerő Alapból 14 olyan projektet támogatott, amelynek a 85 százalékát finanszírozták uniós forrásból, a fennmaradó költségrészt pedig a kedvezményezett önkormányzatoknak kellett vállalniuk. Ezt a 15 százalékos önrészt biztosította a Miniszterelnökség, kifizetve Kalocsa mellett Cegléd, Szolnok, Kecskemét, Zalaegerszeg 2-2, valamint Keszthely, Tapolca, Mezőhegyes, Hévíz és Balatonfüred Elios-számláját.

A portál megkérdezte a Miniszterelnökséget is, választ egyelőre nem kaptak. Bár olyan nagy meglepetés nyilván akkor se lesz, ha netalán megszületik a reagálás, hiszen a Fidesz képviselői már múlt héten megkapták az Elios-ügy kommunikációs sorvezetőjét.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.