valasz.hu/itthon/idoskori-testfelujitas-fizetik-a-halapenzt-mint-a-katonatiszt-129161

http://valasz.hu/itthon/idoskori-testfelujitas-fizetik-a-halapenzt-mint-a-katonatiszt-129161

Ezer sebből vérzik az irodalomtanítás

/ 2017.09.15., péntek 08:00 /
Ezer sebből vérzik az irodalomtanítás

A negyvenes évei első felében járó Szilágyi Zsófiát, a modern magyar irodalom legfiatalabb professzorát nagy sikert aratott Móricz-monográfiájáról, frissen megjelent Az éretlen Kosztolányi című könyvéről kérdeztük. És persze a kortársakról. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.

„Amikor Móricz Kisújszálláson élt, udvarolgatott a dédnagyanyámnak. Ami azért ennél többet nyomott a latban: végre korrigálni kellett azt a hamis Móricz-képet, ami miatt a gyerekek már középiskolában, sőt az általános iskolában is utálják az írót – magyarázza Szilágyi Zsófia, miért kezdett el Móriczcal foglalkozni. – Ahogy kutatni kezdtem, kiderült, hogy szinte semmi sem úgy van, ahogy az ötvenes évektől rögzítették, mindent újra kell olvasni, hogy megtisztítsuk a sallangoktól a szocialista Móricz-képet.”

Szilágyi Zsófia szerint ezer sebből vérzik az irodalomtanítás. „A tananyag nem vesz tudomást arról, hogy megváltozott az élet, hogy a gyerekek jóval fogékonyabbak a vizuális ingerekre, mint a hosszú olvasmányokra. Regényeket erőltetnek rájuk, holott novellákkal lehetne megfogni őket. Most, hogy a fiam érettségire készült, magam is szembesültem azzal, hogy ami nekem egykor öröm volt, az neki kínlódás. És nem azért, mert az ő nemzedéke butább és érzéketlenebb, hanem mert ők a XXI. század gyermekei, nem a szövegközpontú huszadiké.”

 

 

 

 

A teljes interjú elolvasható a Heti Válasz szeptember 14-i számában, amely elektronikus formában a Digitalstandon is kapható.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.