Ezért nem lehet Vona Gábor Orbán Viktor kihívója

/ 2018.01.08., hétfő 08:50 /

Vona Gábor, a Jobbik elnöke nem csak azért nem lehet kihívója a miniszterelnöknek, mert nem tudni, mit gondol a világról; ha őt választanák meg kormányfőnek, akkor Orbán Viktor győzne, mivel a magyar nép legitimálná azt, hogy „a politikában nincsenek elvek és úgy fordulok, ahogy akarok”. Erről Karácsony Gergely, a Párbeszéd és az MSZP miniszterelnök-jelöltje beszélt vasárnap este a 7. kerületi Spinoza Színházban. A korábban ugyanitt éppen Vonát izzasztó Rangos Katalin mikrofonja előtt a politikus azt is mondta, hogy Magyarországon a politika a háború és a lopás szinonimája, a demokratikus ellenzék pedig akkor tud győzni a tavaszi választáson, ha el tudja hitetni az emberekkel, hogy a politika nem erről szól. Szerinte, ha jól csinálja az ember a politikát, akkor annak az a jutalma, hogy újraválasztják, és nem az, hogy „ellopja a fél országot” – de mivel Orbán Viktor 2014-ben újraválasztották, és jelenlegi tudásunk szerint áprilisban is újra fogják, Karácsony gondolatmenete egy kicsit sántít, amennyiben arra gondolt, hogy a Fidesz lopta el a fél országot.

Karácsony Gergely a Spinoza Színházban

Karácsony Gergely a Spinoza Színházban

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

De mondott ennél meglepőbbeket is, például, hogy kinek a kedvéért lépne vissza a miniszterelnök-jelöltségtől: „Ha az LMP is részt venne az összefogásban, másnap visszalépnék Szél Bernadett (az LMP társelnöke, miniszterelnök-jelöltje) javára. Le fogok borulni a lába elé és meg fogom csókolni a lába nyomát.” Emellett boldogan fog annak a miniszterelnök-jelöltnek csápolni, aki nála több pártot tud integrálni, vagy akire a DK azt mondja, ha ő a miniszterelnök-jelölt, van közös lista.

Arra a kérdésre, hogy megkeresték-e az MSZP-ből a kormányfőjelöltséggel akkor, amikor még Botka László volt a szocialisták jelöltje a posztra, Karácsony Gergely azt mondta, voltak megkeresések, de ő világossá tette, hogy nem vesz részt egy Botka-puccsban. S ugyan sok mindenben egyetértett Botkával, de nem tartotta helyesnek szövetségi politikáját, hogy nem akarta bevenni az ellenzéki együttműködésbe Gyurcsány Ferencet.

Az MTI tudósításából kimaradt egy lényeges gondolat, amit az Index beszámolója idéz: „Öt éven keresztül tudnám mesélni, hogyan könyörögnek nekem a fideszesek, hogy nehogy kétharmaduk legyen megint, mert akkor mindennek vége. (…) Nem szabad arra berendezkedni, hogy már a Fidesz kétharmados többségének megszakítása is jónak számít. (…) Ha a választásokon nem lesz többsége a Fidesznek, akkor onnantól másik országban fogunk élni és ennek a mostani rendszernek másnap vége lesz. Ha nincs abszolút többség, akkor másnap megbukik a rendszer.”

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.