Fedősztorik

/ 2016.08.31., szerda 15:03 /

Lázár János újságírói kérdésre válaszolta, hogy Bayer Zsolt kitüntetését nem a kormány kezdeményezte, hanem egy civil szervezet, s a kormány csak elfogadta a javaslatot.

Ami olyan szemlesütött, felelősségelhárító mondás. (És most ne akadjunk fenn azon az „apróságon”, hogy a hivatkozott szervezet elnöke nem tudott a javaslattételről, a kezdeményező alelnök pedig nem akart tudni Bayer publicisztikai munkásságáról.) Az ember akkor követ el ilyet, amikor nem vállal valamit. Elvégre nem szokás az előterjesztőről beszélni. Félszívvel kitüntetni pedig senkit sem szabad. Sérül benne a kitüntető és a kitüntetett egyaránt.

Az utóbbi időben szaporodnak a felelősségelhárító kormányzati mondatok és tettek, amelyek rossz időkre emlékeztetnek. Mert a szocialistákat mintha azért is zavarta volna el a nép, mivel nem vállalták országlásukat. Ők nem irányítottak, nem döntöttek, döntéseik és jogszabályaik különféle mechanizmusok által „kialakításra kerültek”. A nagy személytelen fedőernyő alatt meg mindenki azt csinált, amit nem szégyellt.

A Fidesz ugyanabba az irányba halad, de más utakon jár. Fedőembereket iktat a rendszerbe. Neki nem a Soros György által életre hívott és finanszírozott ngo-k (nem kormányzati szervezetek) törik az utat, amelyeket a ballib szótár – hamisan – civil szervezetként nevesít. A kormányzó párt a maga teremtette „civilekre” támaszkodik. A népakarat szívességi megtestesítőire. Amilyen Pintér Jolán is, a Gulág-kutatók Nemzetközi Társaságának alelnöke, aki Bayer felterjesztője. Vagy amilyen Erdősi Lászlóné, aki a kopaszokkal akadályoztatott népszavazási kísérletkor tűnt fel mint a referendum kezdeményezője. Mindketten igazi honleányok, teli segítő szándékkal a Fidesz ügyei iránt, csak épp felkészületlenek a rájuk osztott szerepek hiteles alakítására.

Fedőemberként tekinthetünk azokra a képviselőkre is, akiknek a neve alatt – egyéni indítványként – bonyolult törvénytervezetek érkeztek a parlamenthez, megszólalásaikkal azonban nyilvánvalóvá tették, hogy nem a téma ötletgazdái vagy előkészítői, csupán a hosszadalmas és lassú hivatalos út megkerülésének segítői.

A sor hosszan folytatható. Gondoljunk csak a vasárnapi boltzárra! Azt a batyut hivatalosan a kereszténydemokraták rakták az ország hátára, miközben arra sem tudtak magyarázatot adni, hogy mi végre kellene cipelni. Aligha véletlen, hogy a kormánykoalíció végül akaszkodó bogáncsként söpörte le magáról az „új rendet” és szabadította fel a vasárnapokat, amikor a szocialisták népszavazási kezdeményezése áttört.

A fedő alatti kormányzati megoldások sorát növelik az offshore-ba torkolló állami projektek – amilyen a letelepedési kötvények értékesítési lánca –, vagy a hivatalt nem viselő, de fontos döntésekben meghatározó szerepet játszó személyek is, amilyen többek között Habony Árpád. A tanácsadó kreatív ötleteiről például ódákat zengenek, a személyét firtató kérdésekre mégis az „ilyen nevű ember nincs a kifizetési listán” refrénű kormányzati válaszok érkeznek.

A kivételekből rendszer lett. Márpedig a formális és az informális világ ilyen mértékű összemosódása ön-és közveszélyes. Egy kormány akkor tud elszámolni tetteivel, akkor tud bizalmat kelteni maga iránt, ha döntéseiről a ki, mit, mikor, hol kérdésekre világos választ képes adni. Ha követhető. És ha az érdemesek éppúgy tetten érhetők, ahogy a bűnösök is.

Most ez nincs így. Amennyire kiszámítható a kormány migránsokkal kapcsolatos politikája, annyira átláthatatlan, fedősztorikkal telített a többi terület.

Nagy kár. Mert könnyen értelmet nyerhet Illyés Gyula híres „növeli, ki elfödi a bajt” sora. Csak akkor már késő lesz.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.