valasz.hu/itthon/tiltott-emberkiserlet-fasy-adam-es-pakh-imre-felfuggesztett-bortont-kapott-112138

http://valasz.hu/itthon/tiltott-emberkiserlet-fasy-adam-es-pakh-imre-felfuggesztett-bortont-kapott-112138

Félistenek és gazemberek világa

/ 2018.05.02., szerda 15:09 /

A kritikus szolidaritást dicsérte Balog Zoltán azon a rendezvényen, amelyen bemutatták Az idők jelei sorozat legfrissebb kötetét, és a hozzá kapcsolódó filmet. A Polgári Magyarországért Alapítvány elnöke – búcsúzó emberierőforrás-miniszter – megrendelőként köszöntötte azt a tanulmányt, amely a sarkalatos erényekkel – az igazságossággal, az okossággal, a bátorsággal és a mértékletességgel – összefüggésben igyekezett átfogó összegzést adni hazai közállapotainkról.

A majd ötven felkért értelmiségi műhelybeszélgetéseken kialakított közös munkája nemcsak tárgyszerűségre törekedett, de a kritikát sem spórolta meg. Többek között arra hívta fel a figyelmet, hogy „nem tekinthető erénynek az erősség, ha önös érdeket szolgálva irányul mások ellen”. Közösségrombolónak minősítette az „annyit érsz, amennyi pénzed van” elv hangoztatását. Aggodalmát fejezte ki a „kirakatemberek látványos és nehezen magyarázható gazdagodása miatt, mert az nemcsak a közpénzek magánosítása miatt okoz kárt, hanem azért is, mert rossz, követhetetlen mintát ad”.

Balog Zoltán elégedetten nyugtázta a kötet elkészültét, és ígérte, hogy a tízezer példányban megjelent tanulmányt az állami vezetőkhöz is eljuttatják. Majd így beszélt: „Nagy szükség volna valóságos, a kormányt teljesítménye, Magyarország helyzete és lehetőségei alapján megítélő diskurzusokra. Jó lenne túljutni azon, hogy aki szimpatizál a kormánnyal, minden tagját »félistennek« tartja, aki pedig nem, úgy gondolja, hogy kizárólag »hülyék és gazemberek« vannak hatalmon.”

Súlyos egyetértésünkről szeretnénk biztosítani a kormány épp távozó tagját. Már nem árthatunk neki... Valóban jó volna. De nem lesz így. És ebben nem csupán az ellenzék mindenre elszánt tagjai a hibásak, de a hatalom is, amely eddig is sokat tett a nyilvánosság terének sivár kétosztatúságáért. A szűnni nem akaró szétszakítottságért.

Máskor is mondtuk már, hogy a rendszer a kritikusokkal szembeni totális bizalmatlanságra, mi több, ellenséges viszonyra épít. A médiamunkásokra vagy az értelmiségiekre nem mint közvetítőkre tekint, akik saját eszközeikkel, nyílt diskurzusokban próbálják megértetni magukat és meggyőzni vitapartnerüket. A központi elvárás szerint minden közszereplőnek minden helyen politikusi csatákat kell vívnia. Ugyanúgy, ahogy azt a politikusok teszik. Mert, s ez az ultima ratio (!), most háború van. Amelyben nincs helye civilkedésnek, autonómiának, szalondiskurzusnak. Amelyben mindenkinek be kell zupálnia és vezényszóra tüzelnie az ellenségre.

Amit Balog Zoltán mondott, az a Heti Válaszban évek óta vezérlő elv. Olyannyira, hogy Az idők jelei sorozat Újra néven nevezzük című kiadványában felemlített megállapítások és kritikák többé-kevésbé napvilágot láttak már a lap hasábjain. Nem megkérdőjelezve a kormány kompetenciáját vagy politikájának az irányát, de bírálva eszközeit, módszereit, stílusát. Aztán bojkott alá estünk, és a tiltott zónába jutottunk. Mert meghatározó kormányzati tényezők szerint a kritikus szolidaritásnál (amely helyett szívesebben használjuk a konstruktív kritika fogalmát) nemcsak a feltétel nélküli imádás és feltakarás a jobb, de az engesztelhetetlen gyűlölködés is. Mindkettő túl van ugyanis a racionalitás világán, és kizárólag a hitre épít, tömegre gyúr.

Az étlapon tehát mindinkább csak az található, amit a kormányzati médiapolitika legfőbb ellenségeivel együtt főzött magának. És erős az elhatározás, hogy a médiatérben a kritikus szolidaritás vagy a konstruktív kritika még nyomokban se legyen felfedezhető.

Mi úgy képzeljük el a jövőt és a rendet, ahogy arról Balog Zoltán beszélt. És ehhez is tartjuk magunkat.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.