Georg Spöttle Oroszországban találta meg a demokráciát

/ 2018.01.16., kedd 11:20 /

A kormánypárti sajtóban előszeretettel idézett – továbbá ott publikáló és fideszes potentátokkal kampányoló, lakossági fórumokon fellépő – biztonságpolitikai szakértőt letiltották a Facebookról. Ezt onnan tudjuk, hogy visszaengedték. A Magyar Időkben a minap közölt cikke szerint őt is „utolérte a cenzúra” egy októberi posztja miatt, amely arról szólt, hogy közel-keleti migránsok német rendőrökre támadtak. Sajnos a kifogásolt bejegyzés már nem elérhető, úgyhogy nem tudjuk, így van-e, de ha annyi igazság van benne, mint a cikkében idézett „sorstársai” történetében, akkor vannak kétségeink. (Spöttle a többi között a 39 kilométeres ugrásáról emlékezetessé vált osztrák Felix Baumgartner példáját hozza fel, akit – ahogy írja – véglegesen töröltek a közösségi oldalról. Igaza van, valóban törölték: 2016 nyarán, átmenetileg, az indoklás szerint egy félreértés miatt, oldala pedig ma is gond nélkül elérhető.)

A szakértő legutóbbi bejegyzésében azt is vélelmezi, hogy a közelgő választások miatt „el akarják hallgattatni”. Ezért olyan helyre ment önkéntes online száműzetésbe, ahol az elhallgattatás egyáltalán nem divat (remélem, érzik az iróniát): Oroszországba, az ottani legnépszerűbb közösségi oldalra, a VKontaktyére (VK). Állítása szerint azért, mert „ott szólásszabadság van”.

Olyannyira az van, hogy az oldalt alapító Pavel Durov 2014-es, gyanús körülmények között történt kiebrudalása után azt írta, hogy a VK a Vlagyimir Putyin legközelebbi szövetségeseként emlegetett Igor Szecsin Rosznyefty-vezér és egy másik tekintélyes oligarcha, Aliser Uszmanov „teljes ellenőrzése” alá került. „Valami ehhez hasonló, az oroszországi körülmények közepette, valószínűleg elkerülhetetlen volt, de örülök, hogy 7,5 éven át kitartottunk” – így búcsúzott akkor Durov.

Természetesen semmi közünk ahhoz, hogy Georg Spöttle magánszemélyként hova regisztrál. Sőt, még ahhoz sem – legfeljebb furcsállni tudjuk –, hogy ha egy nagyjából 10 perces utánanézéssel tudatában van a fentieknek, akkor azokat biztonságpolitikai szakértőként nem tartja aggályosnak. Ahhoz viszont nagyon is van, hogy – a médiaszerepléseivel szerzett tekintélyével – majd’ 40 ezer követőjét közvetve arra kapacitálja: regisztráljanak egy, a Kreml befolyása alá tartozó közösségi médiumon. És a kommentekből ítélve több tucatnyian követik is.

Senki nem állítja – mi sem –, hogy a Facebookkal minden rendben van. Egyes vélemények szerint épp most készül kinyírni a minőségi újságírást. De ez még mindig nem ok arra, hogy arra buzdítsunk ezreket: meneküljenek az orosz szolgálatok megfigyelése alá – mert ne legyen kétségünk: oda kerülnek.

Spöttle felelőssége – úgy is, mint kormánypárti véleményvezér, de még inkább biztonságpolitikai szakértőként – ezért óriási. Felelőtlensége pedig ezért elszomorító.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.