Gyurcsány csapdája

/ 2017.06.07., szerda 17:49 /

Az ellenzéki párt megnyugvást nem ismerő robotosa, Gyurcsány Ferenc leszegett fejét végre felemelte, tekintetét körbehordozta az őt ölelő pusztaságon. És új igazság kibontásába kezdett.

Tette ezt olyan hetek után, amikor legújabb Orbán Viktor-os történetével házalt médiumról médiumra. A Demokratikus Koalíció elnöke úton-útfélen mesélte, hogy titkos dokumentumokat látott, amelyek Orbán külföldön parkoltatott vagyonát bizonyítják. Az állítás igazolását kérő riportereknek pedig azt a választ adta, hogy mindent megtesz a számlamozgásokat követő papírok megszerzéséért, és amint fáradozását siker koronázza, a nyilvánosságot is megismerteti velük.

És nagyon izgultunk. Vajon mit tudhatott meg Gyurcsány Ferenc, ami azonnali nyilatkozásra és – parlamenti bizottságot összehívó – támadásra késztette? Mit láthatott a saját szemével, ami nem tűrte a halasztást, ami minden kötelező óvatosságot félresöpört, ami miatt maradék szavahihetőségét is kockára tette? (Az ugyancsak a politikai világ baloldalán motorozó Botka László aligha szimpla számításból, piacféltésből nyilatkozta, hogy ha Gyurcsány nem tudja bizonyítékokkal alátámasztani állítását, akkor el kell tűnnie a politikai életből.)

Izgultunk, hiszen az ígéret beváltása nemcsak azt igazolta volna, hogy az ellenzéki suttogópropagandában Orbán Viktorról terjesztett, karaktergyilkos hírek nem nélkülöznek minden alapot. Hanem azt is, hogy Magyarország miniszterelnöke nem képes működő konstrukciót építeni nem kívánt ügyeinek az elfedésére. Ami az ő posztján legalább annyira alkalmassági feltétel, mint huszár esetében a lovagolni tudás vagy nővérek körében a vér látványának elviselése.

Gyurcsány tehát kétszeresen – a korruptság és az alkalmatlanság vádjával is – szerette volna eltörni politikai ellenfele gerincét.

Aztán eljött az igazság pillanata. Gyurcsány Ferenc sokáig tartó vakondokmunka végeztével a felszínre ért, és mutatványa akkora fényt kapott, hogy a vaslapát adta a másikat.

A DK elnöke legutóbb azt volt kénytelen nyilatkozni: nem zárja ki, hogy csapdába akarják csalni az Orbán-sztorival, de ő ezt el fogja kerülni, mert ha belesétál, az a politikai halálát jelentheti.

Ami lángelmére valló, tűpontos felismerés. Csak épp a megkésett, ezért használhatatlan fajtából.

Az a volt miniszterelnök, aki előbb saját szemével látott bizonyítékok emlegetésével akarja kicsinálni politikai ellenfelét, utóbb nem léphet el a felelősségvállalás elől azzal, hogy neki állított csapdát emleget. Mert magára valamit is adó politikusnak (embernek) előbb gondolkodni illik, és csak azután cselekedni. Fordított sorrendben számára a gondolkodás nélküli lemondás az egyetlen opció.

Ha ennek a felelőtlen kalandorkodásnak nem lesz semmilyen következménye, az nemcsak a DK elnökét és pártját hozza lehetetlen helyzetbe, de a teljes baloldalt hitelteleníti el. Mert bárki bármit mond is a jövőben a kormány tevékenységét bírálva, a választ egy legyintéssel és egy strófányi gyurcsányozással el lehet intézni.

Orbán hebehurgya megtámadása védelmi bunkert épített a miniszterelnök köré. A nagy albán bunkerépítő Enver Hodzsa is megirigyelhetné. Gyurcsány Ferenc ezért jól tenné, ha követné Botka László iránymutatását, és lelépne a politikai élet színpadáról. Hadd tisztuljon a kép!

Ha ez elmarad, nem kell csodálkozni azon, hogy ebben az országban mindenből a semmi következik.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.