valasz.hu/itthon/megsem-tiltottak-ki-a-belvarosbol-a-segwayeket-ez-tortent-valojaban-129222

http://valasz.hu/itthon/megsem-tiltottak-ki-a-belvarosbol-a-segwayeket-ez-tortent-valojaban-129222

Ha azt mondták, hogy nincs kihívó

/ 2018.02.21., szerda 15:43 /

Nem tudni, ki a kihívó, reagált Orbán Viktor sajtófőnöke a miniszterelnök-jelölti vita kezdeményezésére. A tanácstalanságot mímelő válasszal eldőlni látszik, hogy 2010 és 2014 után idén is nélkülözzük a kormányfői posztra pályázó politikusok nyilvános összecsapását.

Ennek a médiaattrakciónak a hiányától persze még virágozhatna a hazai demokrácia, mert nem olyan nélkülözhetetlen tartozéka a „játéknak”, mint a futballban a kapu vagy a labda. E nélkül még le lehet játszani a meccset, és az eredmény sem megkérdőjelezhető. De egyáltalán nem véletlen, hogy a mi demokráciánk örökösen alakot változtató, attól függően, hogy ki gyakorolja a hatalmat. Ezért aztán nincsenek közös nevezők és eredmények, a kormányváltások pedig a múlt beszántásával kezdődnek. A rosszal és a jóval egyaránt.

A miniszterelnök-jelölti viták ügyében sincs közös platform, hogy legyen vagy sem. Az eredmény mindig azon múlik, hogy az aktuális hatalom megengedi-e. Nem úgy, mint Németországban, Franciaországban vagy a hozzánk közelebbi Ausztriában, ahol elképzelhetetlen a hasonló hozzáállás, mert a választó büntetne érte. Ott a polgár öntudatos, megköveteli a szabályok betartását, a hagyományok követését.

Mi a legritkább esetben viselkedünk öntudatos polgárként, akik ragaszkodnak az egyenlő pályák, egyenlő esélyek elvhez, és akik nem engednek a tőlük elvárt felelős döntés feltételeiből. A politikában talán jobban tetten érhető ez a hiányosság, mint az élet más területein. Bár a bankok vagy a telekom-szolgáltatások paramétereit sem mérhetjük egymáshoz aggálytalanul. És a sort hosszasan folytathatnánk.

Horn Gyula óta a miniszterelnök-jelölti vita a mindenkori kormányfő kényének és kedvének, pillanatnyi érdekének van kitéve. Csak akkor volt részünk benne, amikor az ellenzéki oldal kikényszerítette. És mióta az oppozíció szétaprózódott, jelöltjeinek esélye sincs megmérkőzni az aktuális kormányfővel. Pedig 1998-ban vagy 2006-ban a vitára igényt tartó Fidesz ugyanazokat az érveket állította hadrendbe, amelyeket most az ellenzéki oldalról nem akar meghallani.

Mert a hatalomban romlik a fülhallás, tompulnak az érzékszervek, elillan az empátia.

A hazai politikai életből nem szimplán a nagyvonalúság és a méltányosság hiányzik, de a kiszámíthatóság is. Itt nem rendszer épül, mindenki számára egyforma feltételekkel, vitákban kiérlelt következményekkel. Itt a pillanat uralása a mindent felülíró cél, a vitákat pedig maguk alá temetik az egyoldalú kinyilatkoztatások, amelyek kerülik a szembesítést. Politikusaink nemcsak egymással nem állnak szóba, de azonos platformon is csak elvétve jelennek meg. A kormány például vezényszóra negligálja a nem baráti médiafelületeket. Míg Szél Bernadett és Gyurcsány Ferenc múlt hétvégi kampánynyitóját csak az ATV és a Hír Tv nézői láthatták, Orbán Viktor évértékelőjét csak a közszolgálati csatorna és az Echo Tv közvetíthette. Mintha április 8-án részországgyűlési választások lennének.

Igaz, a közvélemény-kutatási adatok szerint a Fidesz–KDNP-nek majd’ nyolcévnyi kormányzás után is utcahossznyi az előnye, azaz Orbán Viktornak nincs igazi versenytársa. De a miniszterelnöknek ettől még vannak kihívói, akikkel nem szóba állni olyan, mint dönteni róluk a választók helyett.

Ma úgy tűnik fel, hogy mégsem lesz miniszterelnök-jelölti vita. Mert a választók tömegesen nem sértődnek meg, és nem büntetnek azért, amiért csorbítják jogukat a tájékozódáshoz és vele együtt a felelős döntéshez. A magyar választó beletörődni látszik: ha azt mondták neki, hogy nincs kihívó, akkor nincs kihívó.

Csak akkor mi végre a választás?

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.