Háború a nyomor ellen – új szociális programot jelentettek be

/ 2018.03.06., kedd 16:30 /

Országosan alkalmazzák majd a Máltai Szeretetszolgálat úttörő módszerét.

Emlékszem, mennyire megdöbbentett Élő Anita kolléganőm öt évvel ezelőtti monori riportja. Cikke a szegénysoron megtapasztalt nyomorról szólt, meg a fővárostól mindössze 35 kilométerre élők sorsán segíteni akaró Magyar Máltai Szeretetszolgálattól. A máltaiak nem elégedtek meg azzal, hogy pénzt, ruhát vagy építőanyagot adományozzanak a helyieknek: helyben élve, lépésről-lépésre haladva igyekeztek kijuttatni őket a kilátástalanságból. Elsőként szociális irodát alakítottak ki, felmérték  az igényeket, majd a rászorulókkal közösen munkálkodva érték el eredményeiket.  

Olyan hétköznapi, ám sok esetben forradalmi változást eredményező ügyeket intéztek el, mint például az előfizetős villanyórák felszerelése. Így lehetett gátat vetni a sokszázezres áramszámlák felhalmozásának, amelyek logikus következménye vagy a kikapcsolás, vagy az uzsorakölcsön volt. A máltaiak sokat dolgoztak a munkaerőpiacra való visszavezetésen is.

A máltaiak módszerüket Jelenlétnek nevezték el, és Tarnabodtól egy szlömösödött pécsi bányászkolónián át Monorig országszerte számos helyen alkalmazzák  az eredményeket Magyar Örökség-díjjal ismerték el.

A program most szintet lép: a máltaiak példája nyomán kidolgozott országos szociális modellt indítanak a leghátrányosabb térségekben, kétmilliárd forint állami támogatással. Ezt jelentette ma be a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Cigándon Czibere Károly, szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára.

Az MTI tudósítása szerint a máltaiak mintájára elindított program öt járás 104 települését és mintegy százezer lakosát érinti. A valamiért Végtelen lehetőség fantázianevet kapott akció (mintha egy NATO-hadgyakorlat lenne) keretében a Magyar Máltai Szeretetszolgálat a kunhegyesi, a Magyar Református Szeretetszolgálat a cigándi, az Ökumenikus Segélyszervezet a gönci, a Baptista Szeretetszolgálat a baktalórántházi, a Katolikus Karitász pedig a sellyei járásban kezdi el a munkát.

Vecsei Miklós, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke az eseményen elmondta: a Jelenlét egy szemléletet takar. Szerinte akkor lehet meglátni a problémákat, ha lehajolunk és közel megyünk a nehéz sorsú emberekhez. Lutár Balázs, a Magyar Református Szeretetszolgálat szociális ágazatának vezetője a cigándi járásban megvalósuló programról szólva kifejtette: Bodroghalomban és Ricsén alakítanak ki úgynevezett Jelenlét-pontokat, ahol egyebek mellett közösségi konyhát, közösségi mosodát és kertet hoznak létre.

Ezek a szegénysorsú vidékek tényleg megérdemlik a kiemelt állami figyelmet és segítséget.

(A cikk kezdőképe illusztráció.)

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.