Hogy az élet élet maradhasson

/ 2018.04.25., szerda 14:43 /

Jól van az a kislány, akinek életét az első Magyarországon végzett tüdőátültetéssel mentették meg a Semmelweis Egyetem és az Országos Onkológiai Intézet orvosai. Lang Györgyöt, az átültetést végző egyetemi tanárt kérdeztük.

Milyen vastag műtéti fonallal dolgoznak egy felnőttnél?

Vékony damilnyival.

És gyermeknél?

Hajszálnyival. Technikailag is nehezebb ez a műtét, mert nem lehet benne olyan gyakorlatot szerezni, mint a felnőtteknél, hiszen ezek a beavatkozások nagyon ritkák.

Egy 13 éves kislány, Dorka kapta az új tüdőt, és ez a gyerek mindenkit elbűvölt.

Magam is apa vagyok, a műtét érzelmileg is megindított, mivel minden azért történt, hogy ez a bimbózó élet élet maradhasson. Ötven tüdőátültetést végeztünk felnőtteken, az már rutinszerűen megy Magyarországon, de most mindenki kétszer annyira figyelt, odatette magát; jó érzés volt ebben részt venni.

Rényi-Vámos Ferenc docens segédkezett a műtétnél. Ő mesélte, hogy korábban együtt ültek egy mentőben, és arról beszélgettek, magyar orvosok magyar gyermekekbe miért Bécsben, miért nem itthon ültetnek tüdőt. Mi hiányzott ehhez?

Az az ötven hazai tüdőátültetés, az ezzel megszerzett rutin és biztonság, ami most már megvan.

A transzplantációt az onkológiai intézetben végezték, holott a kislánynak és a többi transzplantált betegnek sincs daganata. Ráadásul gyermeket operálnak egy felnőttkórházban. A magyar egészségügy nem az együttműködésről híres. Hogyan sikerült ezt mégis összehozni?

Az egészségügyünk általában végvárakban gondolkodik, és nem kooperációban. De három éve az első tüdőtranszplantációval meg tudtuk repeszteni a falakat, a mostani műtéttel pedig lebontani. Bebizonyítottuk – és nem csak mi, máshol is folyik hasonló színvonalú munka –, hogy a magyar egészségügy olyan teljesítményre is képes, amit Nyugat-Európában is csúcsellátásnak tartanak. Mint az ötvenes években az Aranycsapat győzelme, egy-egy ilyen esemény sokaknak reményt adhat, sok fiatal orvosnak, nővérnek üzeni, hogy érdemes maradni.

Elek Jenő aneszteziológus főorvos altatta a kislányt, és azt mondta, sokat tanultak ettől a bölcs gyermektől. Ön például mit?

Megmutatta, hogy ilyen helyzetben is bátor lehet az ember, és teljes bizalommal fordulhat azokhoz, akik segítenek. Megértette, hogy az orvosoknak nagy szükségük van a bizalomra.

Miért?

Ha ezt egy orvos érzi, akkor különösen meg akar felelni.

Csaltunk, hiszen a hét embere rovatunkban szólaltatjuk meg, holott ez a hét csapata.

Csak azért hozhattuk haza Bécsből a műtéteket, mert világszínvonalú gondozó csapat áll mögöttünk, külön köszönet ezért Halász Adrien főorvosnak a Korányi intézetben és Kovács Lajos adjunktusnak a Semmelweis Egyetem I. Számú Gyermekklinikáján.

A tüdőátültetésekhez új gépeket kaptak, így más, eddig menthetetlen betegeket is meg tudnak operálni.

Tényleg így van, és ők jóval többen vannak, mint a transzplantáltak.

Az első tüdőátültetéssel és az első gyermek-tüdőtranszplantációval is bekerül a magyar orvostörténelembe. Mi a következő cél?

A következő években azon dolgozunk, hogy azoknak is segíteni tudjunk, akiknek egyszerre két szerv, például tüdő és máj vagy tüdő és szív átültetésére van szükségük.

Lang György
Mosonmagyaróváron született 1963-ban. A Semmelweis Egyetem elvégzése után a mentőszolgálatnál, majd a Korányi intézetben dolgozott. 2003-tól Bécsben, 2013-tól félállásban a Semmelweis Egyetemen gyógyít. Nős, három gyermek édesapja.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.