Hogyan íródik a politikai bestseller?

/ 2016.07.06., szerda 15:52 /

Új sztorit akarnak írni a szocialisták, legalábbis az új elnök, Molnár Gyula szerint, mert érzik, hogy „a régi végképp elfogyott”. És eddig nehezen lehet vitatkozni az állítással. Kérdés persze, hogy az új történet miről is szóljon. A bajok itt szoktak kezdődni.

A baloldal sokáig arra hivatkozott, hogy nála van a kormányzás képessége, és liberális szövetségesei révén ők jelentik a hidat a vágyott európai lét felé. Tekintsenek csak Nyugatra a kedves választók, és szavazzanak rájuk, mondták magabiztosan, mert magukat tekintették a nyugati létforma letéteményeseinek. Ez volt a sztorijuk, amit materiális ígéretekkel promotáltak. Amíg volt miből. Csakhogy a rendszerük még a pénzügyi és gazdasági világválságot megelőzve összeomlott, maga alá temetve a baloldal hitelességét és a kormányzóképességébe vetett bizalmat.

Orbán Viktor kormánya nehéz helyzetben érkezett a hatalomba. Az elmúlt hat évben pedig arról győzte meg az országot, hogy a súlyos döntésektől nem fél, hogy cselekvőképes, és hogy mégoly merész álmait is valóra tudja váltani. Hosszú sora van a tetteinek. Gondolhatunk az eladósodás megállítására, a túlzottdeficit-eljárás alóli kimenekülésre, a migránsáradat megfékezésére éppúgy, ahogy a Kossuth tér, a hajdani Moszkva tér vagy a Várkert bazár rendbetételére, a négyes metró átadására.

Egy önbecsülésében sokszor megsértett, lenyomott nemzet azt érezhette végre, hogy mind többször lehet büszke önmagára. Hogy nem röstelkedésre, kicsiségének bevallására biztatják elöljárói. Ellenkezőleg. Az ország úszó- és futball-világversenyeket vállalt rendezni, pályázott a 2024-es olimpia befogadására, miközben a Városligetben sosem látott nagyságú kulturális beruházásba fogott.

És ez nemcsak sztori volt, de tényvalóság.

Az ellenzék – legfőképp annak baloldali része – mást sem tett (és tesz), mint opponált. Fajra, nemre, vallásra és beruházásra tekintet nélkül mindent. Mindennek nekiment, mindent leszólt, mindenben csak a kártételt láttatta, és kevés kivétellel felsült.

Elsiratta a Kossuth teret, amely európai nívóra emelkedik, röhögött a Várkert bazár többszöri átadásán, holott jómaga bele sem tudott fogni a megújításába, megjósolta a gazdasági módszerek kudarcát, azok meg rácáfoltak. Hőst játszva olyan ügyek sokaságához láncolta oda magát, amelyek kivágását alig sajnálná valaki.

Épp ezért hiába vannak nyertes meccsei, miként az internetadó bevezetésének megakadályozása, az oktatási rendszer hibáinak a kijavíttatása vagy az egészségügyi dolgozók bérének kormányzati programon kívüli megemeltetése. A szórványos eredmények belevesztek a kudarczuhatagba.

Nem baloldali és jobboldali, nem diktátor és demokrata állt szemben egymással, hanem a kormányzati építő az ellenzéki rombolóval vagy a semmit nem akaróval.

Hiába ostromol hát az ellenzék korrupciós vádakkal, hiába irritálja az embereket kormányközeli személyek elviselhetőség határain túli gazdagodása, a közvélemény-kutatásokban nincs változás. Hogy legyen, az embereknek azt kell érezniük, hogy az építkezések, a változások nem a közösséget szolgálják, hogy a fákat azért vágják, hogy minél több magánkosarat tölthessenek meg közforgáccsal. És erre találni példákat.

Az ellenzéki oldalon ellenben építésre alkalmasnak látszó erő sincs. Hiába ígérik, hogy nem dolgoznak majd saját kosárra. Ma még favágót sem tudnak felmutatni.

A kormánnyal szemben új sztori kellene. Vízióval, élettel és munkával teli. Az ellenfélnek is jót tenne. De a mindent ellenzők pőre hatalomakarása nagyon gyenge történet. Sosem lesz bestseller Magyarországon.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.