Hova tegyük a téli rezsicsökkentést?

/ 2018.03.13., kedd 08:00 /
Hova tegyük a téli rezsicsökkentést?

Hogy miért és hol lóg ki a lóláb a téli rezsicsökkentés című, választást megelőző pénzügyi akcióból, arról itt írtunk részletesen.

Na, de máris teljes erővel dúl a kommentháború, hogy mi legyen a pénz sorsa. Vagyis, hogy akinek nem tetszik az Orbán Viktor által meghirdetett, az amúgy nem tapasztalt rendkívüli téli időjárással indokolt pénzvisszatérítés, az ne fogadja el a tizenkétezer forintot, és kész. Ez amúgy a mostanában zajló rezsicsökkentés körüli vitákban (alacsony világpiaci ár kontra bebetonozott magasabb hatósági ár) is rendre visszatérő végső csodafegyver: amikor elfogynak az érvek, akkor robban a „de persze nem járt a szád, amíg kaptad” megsemmisítőnek szánt terítés.

De mit tehet az öntudatos polgár, aki szeretne tiszta rezsi-lelkiismerettel fészbukcsatázni? Hiszen egy számlajóváírást nem lehet nem elfogadni, és a visszaküldés is problémás – kinek, hova, hogyan, ugyebár.

Ezen közéleti-lelkiismereti öntusakodás megoldására született az „Ad tovább a rezsicsökkentést!” mozgalom. Több verzióban is láttam már, a legfrissebbet mutatom.

A kezdeményezők szerint a téli rezsicsökkentés közpénzből fizetett vesztegetési kísérlet, amit erkölcsi kötelesség visszautasítani. Az ötletgazdák is érzik azonban, hogy a visszautalás nem csak nehezen megoldható, de fölösleges gesztus is lenne, ezért azt javasolják, hogy aki teheti, fordítsa a pénzt jótékony célra. Arra kérik a népet, hogy a 12.000 forintot adományozzák valamelyik civil szervezetnek, alapítványnak, egyesületnek az adó 1%-os felajánlásához hasonlóan, vagy, ha tudnak a környezetükben olyanokról, akik igencsak rászorulnak a támogatásra, adják nekik a visszatérítés összegét.

A kezdeményezésről itt lehet részletesebben olvasni.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.