valasz.hu/itthon/megsem-tiltottak-ki-a-belvarosbol-a-segwayeket-ez-tortent-valojaban-129222

http://valasz.hu/itthon/megsem-tiltottak-ki-a-belvarosbol-a-segwayeket-ez-tortent-valojaban-129222

Így reagáltak a tüntetők által leköpött református vezetők

/ 2018.05.10., csütörtök 19:00 /

„Szeretnénk példát mutatni a megbocsátás kultúrájának terjesztésében Magyarországon.”

Még nézni is kínzó, hát még átélni milyen lehetett! Az Index felvétele hosszan mutatja, amint az Országgyűlés alakuló üléséről távozó férfiakat miként pocskondiázza, hazaárulózza és köpdösi le az esemény alkalmából összeverődött ellenzéki tömeg. A jelenlévők nyilván nem tudták, hogy szidalmaik nem parlamenti képviselőkre, hanem Szenn Péter horvátországi református püspökre, Huszár Pálra, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának – nem mellesleg 76 éves – világi elnökére és Gér András zsinati tanácsosra hullnak.

Nem mintha politikussal ildomos volna ilyet csinálni; az incidens azonban híven megmutatta, hova vezethetnek a gyűlölet válogatás nélküli megnyilvánulásai.

A politikai nemtetszés akár bántó kinyilvánítása persze alapvető alkotmányos jog, amit az utolsó leheletünkig védelmezni fogunk. Itt azonban, mint ma már mindenki tudhatja, a tüntetők haragja mit sem vétő személyeket sértett meg becsületükben, méltóságukban. Civilizált körökben ilyenkor az ember mélységesen elszégyelli magát, és keresi az alkalmat, hogy – akár a tüntetés szervezőjeként, akár névtelen és arctalan emberként a tömegből – nyilvánosan és hangsúlyosan bocsánatot kérjen.

Ennek azonban semmi nyoma. Hogy biztosra menjünk, csütörtökön délelőtt írásban kerestük meg a demonstrációt szervező Civil Ellenzéki Kerekasztalt, azt kérdezve, kialakítottak-e álláspontot a történtekről, és tervezik-e megkövetni a sértetteket. Válasz nem érkezett (amint reakciót kapunk, írásunkat frissítjük), de a református zsinat kommunikációs szolgálatán érdeklődésünkre megerősítették: semmiféle bocsánatkérés nem jutott el hozzájuk.

Mégis, az ürömben találhatunk némi örömet is. Ez pedig nem más, mint a kárvallottak emelkedett magatartása. A magyar közéletben rendkívül üdítő volt megtapasztalni, hogy Gér András szerdán a köztévében arról beszélt: nem gondolnak haraggal a tüntetőkre. „Mi, református keresztyének a Biblia alapján azt valljuk: »a nap ne menjen le haragotokkal«. Szeretnénk példát mutatni a megbocsátás kultúrájának terjesztésében Magyarországon, ezért nem kívánunk jogi lépéseket tenni” – magyarázta, egyúttal köszönetet mondott a rendőröknek, hogy profi módon védték a testi épségüket.

Gondoljunk bármit kormányról és ellenzékről, a tüntetés és vélemény-nyilvánítás jogáról, ha valamiért, akkor ezért a mondatért talán nem volt hiába a szerdai incidens. Mert a szidalmazás emléke már rég el fog halványulni, amikor a jóérzésű emberek még mindig jólesően gondolhatnak vissza arra: a bűn megbocsátható, s a rosszat nemcsak még nagyobb rosszal, hanem jóval is lehet – sőt talán csak azzal érdemes – viszonozni.

Frissítés:

Bár a fenti incidens nem az általuk szervezett tüntetésen történt, megkerestük a Mi vagyunk a többség elnevezésű szerveződést is, hiszen aznap, a későbbi órákban szintén demonstrációt tartottak. Válaszukat alább közöljük. 

„Nyilvánvalóan elítéljük (lentebb idézem a friss fb-posztunk a témában), de ez kb. négy órával a mi tüntetésünk ELŐTT történt, így nincs hozzá közünk. Egyetlen aznapi tüntetéssel koordináltunk kedden, ez az Ujhelyi Sándor vezette Civil Ellenzéki Kerekasztal tüntetése volt, azonban az az Alkotmány utcai tüntetés véget ért már kb. háromnegyed 11-kor. (Ujhelyi Sándorék nem is örültek, hogy a kormányőrség a tüntetésük közepén, fél 11 táján megnyitotta a teret, így a beszédek közben a tömeg jelentős része bement a térre.). Így szervezőként ők sem tehetnek róla. A posztunk a témában (az oldalunkon, a mostani és a múltkori fb-eseményen is közzétetettük): 

»Bármilyen kritikánk is van az egyházakkal, elítéljük az erőszak minden formáját. A tüntetésünk előtt kb. négy órával, egy nem bejelentett tüntetésen valakik leköptek, lökdöstek református egyházi embereket. Ezt elítéljük, hiszen pont az a célunk, hogy több párbeszéd alakuljon ki a magyar társadalomban.«

Egyébként nyilvánvalóan nem vagyunk vallásellenesek, két tüntetésünkön is felszólalt Lukácsi Katalin. Többször elmondtuk, hogy jó, ha fideszesekkel is párbeszédet folytatunk. Márki-Zay Péter a második tüntetés végén pedig a fogjunk egymással kezet gesztussal egy liturgikus aktus hétköznapi fontosságát emelte ki szvsz.
Barátsággal: a szervezők.
Ui. Kérem, jelezze ha a kormánymédiában hozzánk kötik ezt az ügyet, mert ők így írnak erről, hogy nem keresnek minket. Köszönjük szépen.”

Frissítés 2.:

„Megkeresésünkre a Civil Ellenzéki Kerekasztal Képviselője az alábbi választ adta: Nekünk semmi közünk a történtekhez! Amikor a rendőrség megnyitotta a kordont, és ezáltal kettétörte a mi rendezvényünket, azonnal jeleztük, hogy a tüntetésünk véget ért! Megjegyzem, hogy senkinek a leköpésével nem értünk egyet! A hatóságok nagyon féltek attól, hogy mit fogunk mondani a színpadon, inkább bevállalták, hogy rászabadítják a népet a Parlamentre!”

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.