valasz.hu/itthon/megsem-tiltottak-ki-a-belvarosbol-a-segwayeket-ez-tortent-valojaban-129222

http://valasz.hu/itthon/megsem-tiltottak-ki-a-belvarosbol-a-segwayeket-ez-tortent-valojaban-129222

Irány a parlament!

/ 2018.05.09., szerda 16:56 /

Az ellenzék elemez és önmarcangol, ahogy a választási vereség megköveteli. Mindenki szeretné tudni a kudarc okát, mert ha az feltáratlan marad, a négy év múlva következő javítási kísérlet csak nulla reményű játszma lehet.

A reakciók persze sokszínűek. A forradalmi hevületűek nem a kommunikációban elsődleges parancsot követik, vagyis nem hallgatnak figyelmesen, gyűjtve az információkat, a véleményeket, hogy aztán azokból jussanak a legjobbnak látszó következtetésre. Nem, ők gondolkodás nélkül cselekszenek. Márpedig a reflexreakciók csak a helyzetre reagálnak, kizárólag taktikai jellegűek, és jobbára indulati alapúak. A stratégia nélküli tettek pedig akkor sem visznek előre, ha felhabzott, lázas állapotban követik el őket. Rendszerint pompás keretet nyújtanak a helyben járásnak.

Ilyen felhabzott és lázas állapotú követelés a parlamenti munka teljes negligálása, a mandátumok felvételének megtagadása, az utca megszállása. Amelyet az az erős mondás dúcol alá, hogy nem szabad legitimálni a Fidesz hatalmát.

A probléma csak az, hogy a Fidesz hatalmát a fölényes választási győzelem legitimálja, nem az ellenzék rá adott válasza.

A kisebbségben maradt pártok megsértődhetnek, durcáskodhatnak, outsider tanácsosztóik pedig vádolhatják konformizmussal a parlamenti munkára készülőket, de Orbán Viktor kormányának legitimációját nem tudják megkérdőjelezni. És aki ezzel a megállapítással vitába száll, az nyíltan játszik a kormány mihamarabbi, parlamenten kívüli megbuktatására, ami – az ellenzék mai állapotának ismeretében – legalábbis illúzió, de még inkább színtiszta hazardírozás.

Az ellenzéknek főszabály szerint nem az utcán a helye, oda csak rendkívüli események vihetik ki, amikor a helyzet radikális fellépést kíván. Ilyen hiányában azonban a cél nemcsak a kormány hitelének rombolása kell hogy legyen, de a vonzó alternatíva felépítése is.

Márpedig ez 2010 óta folytatólagosan elmaradt.

Nem összefogása vagy logója és jó szlogenje nincs az ellenzéknek, ahogy az egyik betelefonálós műsor nézője megállapította. Nem is a pusztító kritika fokozása vagy az utcai jelenlét növelése hozna eredményt. Olyan vízióra lenne szükség, amely stabil gazdaságú, biztonságos, szerethető és élhető Magyarország-alternatívát kínál fel, nem mellékesen a terv kivitelezésére alkalmas politikai erő által.

Nem kis feladat.

Ma úgy tűnik fel, hogy négy év múlva egy nagyon felkészült és nagyon egységes ellenzéknek is erős kihívás lesz a Fidesz legyőzése. Feltéve persze, hogy a világgazdaságban nem jön drámai fordulat, Berlin és Párizs szövetsége, megelégelve Budapest állandósuló szembenállását, nem csökkenti a megszerezhető uniós pénzeket, és a magyar növekedés továbbra is meghaladja az EU átlagát.

De akárhogy lesz is, az bizonyos, hogy stratégiájának megalkotásakor az ellenzék nem apellálhat a körülmények szerencsés alakulására. Neki a legrosszabb forgatókönyvre kell számítania.

Amennyiben a stratégiaalkotás és a következő négy év aprómunkája elmarad, akkor megint csak az utolsó pillanatok kapkodó, tartalmatlan szövetségkötései adhatják a 2022-es kormányváltás reményét. Tudjuk, mekkora eséllyel.

Így aztán, (parlamenti) munkára fel! A vonzó alternatívát kínáló, jó ellenzék moderálja a kormányt, így a haza javára válik. Az meg – tudjuk jól – nem lehet ellenzékben.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.