Irány Strasbourg?!

/ 2016.09.14., szerda 15:35 /

Jogfejlesztés, ez a kulcsszó. Ezért menne Strasbourgba Vágvölgyi B. András és az ügyében segédkező Társaság a Szabadságjogokért nevű szervezet. A célkitűzés – első hallásra – nemes. Jó szándékról árulkodik. Arról üzen, hogy a mi kis perifériára szorult, porban kavargó Magyarországunkon elkél a nyugati figyelem, jól jön a hozzáadott érték, hogy dolgainkat méltón kezelhessük. Úgy, ahogy megérdemlik.

Csak komoly karakterek, nagy jellemek vállalkoznak ilyen feladatra. Csoda-e, hogy a Klubrádió közszolgálaton vérteződött Rózsa Pétere – értesülvén Vágvölgyi tervéről – ájult állapotba zuhant? Így fordulhatott elő, hogy beszélgetésük csak a lényeget kerülte el.

Elhangzott, hogy az interjúalany immár jogerősen is pert vesztett a köztársasági elnökkel szemben. Az is szóba került, hogy a Kúria visszaverte a felperesi oldalról rá nehezedő nyomást, és nem szabott ki nagymértékű pénzbüntetést az alperesre, mert akkor büntető jelleget adott volna a polgári bíráskodásnak. A két újságíró egyetértett abban, hogy a Fidesz kormányzásának egyik legfőbb jellemzője a polgárok félelembe taszítása, úton-útfélen büntetése, s ez vérlázító. Azt is hosszasan taglalták, hogy a bíróság olyan kijelentésért marasztalta el Vágvölgyit, amely a barátok számára rezervált Facebookon jelent meg. Amiből következhet, hogy hamarosan a szűk körű kávézások beszélgetései is peresíthetők lesznek. És egy ország ihatja majd a hatalom által kifőzött feketelevest…

A beszélgetésből csak azt nem lehetett megtudni, hogy a mindenkit letaroló köztársaság vért kívánó elnöke mi a bánatért citálta bíróság elé a nemcsak kiváló, de önfeláldozó Vágvölgyit. Ezzel a földszintes részlettel nem terhelték a Klubrádió közönségét.

Történetesen azt nem árulták el, hogy az úgynevezett Facebook-bejegyző részegen elkövetett lövöldözéssel vádolta meg egykori katonatársát. Csakhogy történetét a bíróság előtt nem tudta hitelesíteni.

Vágvölgyi – a Népszabadság szerint – a Kettős mérce blog felhívására adta elő ezt a „kormánypártiakat nevetségessé tevő”, majd’ negyvenéves sztorit. Inkább törődve azzal, hogy jót röhöghessenek a haverok, mekkora sutyerák volt ez az Áder, akiből ugye – kapaszkodjon akár az égig – sosem lesz „szalonna”. És kevéssé figyelt arra, hogy igazat írjon. Annak épp akkor nem volt ideje. Ha lett volna, talán nem nyomja el magában az emléket, hogy a megidézett hetvenes években könnyű volt ugyan lerészegedni a hadseregben, de roppant nehéz lőszerhez jutni – különösen egy előfelvételisnek. Az meg immanens feltétele egy lövöldözésnek. Ezért azt sem lehet kizárni, hogy Vágvölgyi szimplán jófejségből „münchausenezett” egy cifrát a Facebook-barátoknak. Nem számolva a következménnyel. Hogy az Index egyik újságírója a nagyobb nyilvánosságban is rákérdez a történetre, amit már nem lehet elengedni. És hogy a hadsereg főparancsnoki tisztségét immár betöltő Áder jó hírneve és hivatala védelmében bírósághoz fordul.

Vágvölgyi megúszhatta volna a kalandot egy bocsánatkéréssel. De ő jobbnak látta a hatalom ellenében hőst játszani. Ahogy most jogfejlesztőt alakít. Hazugságáról kiállított bírósági ítéletekkel a zsebében Strasbourgba készül védeni a magyar nyilvánosságot. A TASZ és a Klubrádió szíves asszisztenciájával.

A létező két Magyarországon így megy ez. Kit érdekel az igazság, amikor – kevés kivétellel – mindenki a másik oldalt szeretné legyőzni, lejáratni, nevetségessé tenni? Bármi módon. Akár hazugsággal is, vagy a hazugság hősiessé maszkírozásával.

És ki tud itt bocsánatot kérni? Ugye senki?

Nem jogot kellene fejlesztenünk, csak igazságérzetet. Ha nem is Strasbourgig, de mennénk vele valamire.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.