Jackie Chan a Rákóczi úton

/ 2017.05.03., szerda 15:52 /

Sűrű napjai voltak a múlt héten annak a maroknyi embernek, akik Kínával foglalkoznak Magyarországon. Hazánkba látogatott a Kínai Kommunista Párt Politikai Bizottságának egyik tagja, aki egyebek mellett a propagandaosztály vezetője is. Az udvarias tolmácsok következetesen a „publikációs minisztérium minisztereként” konferálták fel, aminek nincs sok értelme, viszont a vendéglátó polgári-konzervatív-keresztény politikusokban a kegyes hazugság talán némileg oldotta a kognitív disszonanciát.

A vendég megnyitott egy kínai filmfesztivált az Urániában, ahol a fő attrakció az erre az alkalomra iderendelt Jackie Chan volt. A kungfuvígjátékok atyja, vagy inkább nagyapja még egy szép hazafias dalt is elénekelt, miután szétszelfizte magát a jelen lévő kormányzati vezetőkkel. A propagandafőnök ezután felavatta a Kína–Kelet-Közép-Európa Kutatóintézetet, pontosabban leleplezett egy réztáblát, amit aztán gyorsan el is raktak, mert még nincs hova kiakasztani, se helye, se személyzete nincs az intézménynek (előbb-utóbb lesz, úgyhogy az ilyesmin nem érdemes fennakadni). Végül bemutatta Hszi Csin-ping pártfőtitkár-államelnök összegyűjtött beszédeinek magyar kiadását is, ami nagy szó, mert Mao Ce-tung óta nem jelent meg kínai vezetőnek könyve magyarul.

Mindezek egy nagyobb folyamatba illeszkednek: Kína négy Konfuciusz Intézetet létesített eddig Magyarországon, de ezek mellett ősszel várhatóan egy Kínai Kulturális Intézet is nyílik. A kínaiaknak van hazánkban rádiójuk (Klasszik), egyetemük (Metropolitan), és vagy tucatnyi egyesület, alapítvány, társaság dolgozik a kínai–magyar kulturális kapcsolatok fejlesztésén. Az egész világon hasonló módon zajlik a térnyerés – talán ennek koncentráltsága és a befogadó fél kormányzatának lelkes asszisztálása különböztet meg minket másoktól.

A megvalósítás sokszor még elég ügyetlen – a szendvicsrendelést elszúrják, a molinók tele vannak helyesírási hibákkal –, de ezek csak gyerekbetegségek, a huszadik filmfesztiválra már valószínűleg nem fognak elfelejteni időben termet foglalni, mint ahogy most történt. A lényeg: a kínaiak nemcsak a gazdaságban és a diplomáciában nyomulnak, hanem elkezdtek teret foglalni a külvilág gondolkodását meghatározó, „puha” területeken: a kultúrában, médiában, oktatásban, emberek közti kapcsolatokban is.

Az igyekezet érthető: ezek azok a területek, ahol Kína óriási lemaradásban van. A Nagy Fal című szörnyű filmet leszámítva mikor játszottak utoljára nyugati multiplexek kínai alkotásokat? Van-e angol nyelven nyereséggel eladható kortárs kínai író? Szerelmesek-e a norvég vagy amerikai tinik kínai popsztárokba? Márpedig ezek a tényezők alapvetően meghatározzák Kína helyét a világban, s azt, hogy lesz-e belőle „normális” nagyhatalom, vagyis szerethetősége, presztízse, szexisége eljut-e arra a szintre, amit fejlettsége, gazdagsága és kultúrája indokol. Gondoljunk bele, milyen lenne az Egyesült Államok szerepe a világban, ha csak repülőgép-hordozói és nagy autói lennének, Brad Pitt és LeBron James nélkül. Kína is több szeretne lenni egy nagy és nyereséges, de füstös és elég puruttya gyárnál, ahol a többi ország legyártatja magának azokat, amikkel nincs kedve otthon vesződni. Ez megmagyarázza a nagy igyekezetet, amit a kínaiak a puha területeken is kifejtenek.

Mindez felvet néhány kérdést. Egyrészt, milyen reakciókat váltanak ki a kínai akciók a globális kultúra jelenleg meghatározó szereplőiből? Megindul-e a nyugati–kínai vetélkedés a figyelmünkért és a szeretetünkért? S ha igen, mi sül ki ebből? Másrészt, jó ötlet-e állami hivatalnokokra bízni a szívekért és lelkekért zajló harc bonyolítását? Jót tesz-e egy film népszerűségének vagy egy kutatóintézet tekintélyének, ha egy magát „népi demokratikus diktatúrának” nevező ország propagandafőnöke személyesen végzi a promócióját? És főleg: miért kell Jackie Channek énekelnie, ha máshoz sokkal jobban ért?

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.