valasz.hu/itthon/feneketlen-tavi-ingatlanugy-lazar-janos-900-millios-mutyiba-tenyerelt-bele-felsikerrel-129166

http://valasz.hu/itthon/feneketlen-tavi-ingatlanugy-lazar-janos-900-millios-mutyiba-tenyerelt-bele-felsikerrel-129166

Jövőre pótvizsga

/ 2018.04.25., szerda 14:49 /

A Fidesz a parlamenti választáson csak a budai és a belső pesti kerületekben múlta alul 2014-es önmagát. A 2019-es önkormányzati voksolás mégis ígér komoly városi csatákat – legalábbis összellenzéki, Márki-Zay Péter típusú jelöltek esetén.

Mivel az országgyűlési választókörzetek még véletlenül sem esnek egybe a városhatárokkal és a budapesti kerületvonalakkal, az április 8-i voksolás nyers adataiból nemigen lehet kiolvasni az 2019-es önkormányzati esélyeket. Ezért kiszűrtük, majd egyenként elemeztük azt a 3141 budapesti és megyei jogú városi szavazókört, amely jövőbe mutató, nagypolitikai információkat „hordoz”. (A kisebb települések eredményei kevésbé jelentősek a soron következő helyhatósági erőpróba szempontjából; falusi, kisvárosi környezetben jobban érvényesül a személyiségek varázsa, mint a pártoké.)

Táblázatainkból kiderül, hogy a Fidesz országos listájára Sopronban szavaztak 50 százaléknál többen, ám az ennél csak hajszálnyival kevésbé „hűséges” Szombathely, Győr, Zalaegerszeg, Kecskemét és Debrecen is olyan bástya, ahol Orbán Viktor jelöltje minden szavazókörben nyert. Amennyiben az utcai és a parlamenti ellenzék egybetereli magát a szűk másfél év múlva esedékes önkormányzati választásra, és talál olyan – akár független, a Hódmezővásárhelyen nemrég meglepetést okozó Márki-Zay Péterhez hasonló – polgármesterjelölteket, akik a szavazás pillanatában hitelesnek tűnnek, elvileg minden budapesti kerületben, illetve 17 megyei jogú városban izgalmassá teheti a 2019-es meccseket. Ez persze csak a számokból következő okoskodás: a valóságban kőkemény feladat programalkotásra képes kihívót találni egy-egy bejáratott kormánypárti polgármesterrel szemben. Pláne, hogy a mostani parlamenti választáson a Fidesz az összes megyei jogú városban erősített 2014-hez képest – leginkább ott, ahol előzetesen inkább Jobbik-áttörést szimatoltak az elemzők (Hódmezővásárhely, Nagykanizsa, Eger, Miskolc, Szolnok).

Jelenleg csupán a Vona Gábor által felszántott Dunaújváros, a hagyományosan baloldali Szeged, az ingadozó Pécs és a budapesti kerületek számítanak olyan országrésznek, ahol a „fogadóirodák” tényezőnek tekintik az ellenzéket. Hiába volt viszonylag alacsony a Fidesz-lista teljesítménye például Tatabányán (38,59 százalék), az egyéni jelölt, Bencsik János a szavazóköri adatok szerint 10-20 százalékkal felülmúlta pártját – a turulváros tehát egyre biztosabb jobboldali fészekké kezd válni. S bár Szegedet aligha tudja majd elvenni a kormánypárt Botka Lászlótól, az MSZP-nek itt hosszabb távon van miért aggódnia: azokban az urnákban, amelyekbe a külképviseleteken és az átjelentkezéssel más magyarországi helyeken szavazók papírjait keverték, a bontáskor méltatlanul kevés szocialista listás voksot találtak (a Fidesz, a Jobbik és az LMP is legyőzte az MSZP-t, a Momentum pedig megközelítette). Egyébként majdnem az összes ilyen „bekeverős” – azaz a döntően egyetemista átjelentkezők és a külföldön dolgozók ikszeit rejtő – szavazókörre jellemző, hogy az „öregecskedő” Fidesz és MSZP gyenge, az LMP–Momentum–Jobbik-tengely viszont figyelemre méltó eredményt produkált.

Ha a közeljövőben rendeznék az önkormányzati választást, a legnagyobb izgalmakra a budai és a belső pesti kerületekben számíthatnánk. Ezekben a zónákban ugyanis most súlyos százalékokat veszített a Fidesz 2014-es számaihoz képest, sőt a mindörökké konzervatívnak gondolt Várnegyedben még az a „csúfság” is megesett, hogy a szavazókörök 90 százalékában az ellenzéki csúcsjelölt, az LMP-s Csárdi Antal diadalmaskodott. Nagy kérdés persze, hogy az újabb kétharmaddal megerősített kormánypárt nyitva hagyja-e a lehetőséget az efféle presztízsveszteség-lehetőségek előtt. Orbán Viktor már utalt arra a kampányban, hogy ellenzékváltó hangulat uralkodik az országban – ebben igaza is lett –, csakhogy közben ő érdekelt a legkevésbé az új helyi és országos kihívók megjelenésében. Az önkormányzati választás tehát veszélyforrás a Fidesz szempontjából: bemutatkozhatnak és akár kristályosodási, igazodási pontokká is válhatnak az ellenzék által egységesen támogatott új figurák, polgármesterjelöltek.

A kockázatminimálás parancsa alighanem azt mondatja majd a Fidesszel, hogy kétharmada birtokában hozzá kell látnia az önkormányzati rendszer átalakításához (amely például budapesti viszonylatban az állami szerepvállalás növelését, illetve a választott, politikai tisztségviselők szerepének csökkentését jelenthetné). Előző lapszámunkban már jeleztük, hogy egy ilyesfajta reformot számtalan racionális, szakmai érvvel is meg lehet támasztani – nem csodálkoznánk, ha a most kezdődő ciklusban ez volna a kormányzati agytrösztök egyik első munkája.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.