Jövőre pótvizsgázhat az ellenzék – lesznek-e új Márki-Zay Péterek?

/ 2018.05.01., kedd 13:00 /
Jövőre pótvizsgázhat az ellenzék – lesznek-e új Márki-Zay Péterek?

A Fidesz a parlamenti választáson csak a budai és a belső pesti kerületekben múlta alul 2014-es önmagát. A 2019-es önkormányzati voksolás mégis ígér komoly városi csatákat – legalábbis összellenzéki, Márki-Zay Péter típusú jelöltek esetén. Részletes elemzésünk a csütörtöki Heti Válaszban.

Mivel az országgyűlési választókörzetek még véletlenül sem esnek egybe a városhatárokkal és a budapesti kerületvonalakkal, az április 8-i voksolás nyers adataiból nemigen lehet kiolvasni az 2019-es önkormányzati esélyeket. Ezért kiszűrtük, majd egyenként elemeztük azt a 3141 budapesti és megyei jogú városi szavazókört, amelyek jövőbe mutató, nagypolitikai információkat „hordoznak”.

A csütörtöki Heti Válasz táblázataiból kiderül, hogy a Fidesz országos listájára Sopronban szavaztak 50 százaléknál többen, ám az ennél csak hajszálnyival kevésbé „hűséges” Szombathely, Győr, Zalaegerszeg, Kecskemét és Debrecen is olyan bástya, ahol Orbán Viktor jelöltje minden szavazókörben nyert. Amennyiben az utcai és a parlamenti ellenzék egybetereli magát a szűk másfél év múlva esedékes önkormányzati választásra, és talál olyan – akár független, a Hódmezővásárhelyen nemrég meglepetést okozó Márki-Zay Péterhez hasonló – polgármesterjelölteket, akik a szavazás pillanatában hitelesnek tűnnek, elvileg minden budapesti kerületben, illetve 17 megyei jogú városban is izgalmassá teheti a 2019-es meccseket.

 

 

 

 

Részletes háttér az április 26-i Heti Válaszban. Lapunk elektronikus formában a Digitalstandon is kapható.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.