Kalapács alatt egy darab történelem

/ 2018.05.10., csütörtök 11:35 /

Farnese Izabella kék gyémántja

Nászajándék volt 303 évvel ezelőtt, most elárverezik a világ egyik legnagyobb kék gyémántját. De hogyan kerül a Sotheby's-hez az egykori spanyol királyi ékszer?

Elárverezik Izabella spanyol királyné kék gyémántját. A történelmi drágakőért az előzetes becslések szerint akár ötmillió dollárt is adhatnak a Sotheby's május 15-i genfi ékszeraukcióján – eddig a hír.

Az igazán érdekes azonban az, ami mögötte van. A gyémánt 6,16 karátos és gyönyörű színe teszi igazán különlegessé, no meg a története. 1715-ben kapta V. Károly hitvese a házasságkötés alkalmából. Mégpedig regényes körülmények között, Spanyolország elszegényedett az örökösödési háborúban, és utasította a gyarmatokat, hogy küldjenek ajándékokat, elsősorban ékszereket az új királynénak. Innentől jön a kincskeresők kedvenc története, tizenkét, arannyal és smaragddal megrakodott hajó indult útnak Kubából, de tíz nap múltán hurrikán semmisítette meg a flotta nagy részét a floridai öbölben. Egyetlen hajó jutott csak el Spanyolországba, azon volt a gyémánt, a Fülöp-szigeteki kormányzó ajándéka. Ami háromszáz évig az egykori befolyásos királynő leszármazottjai, vagyis a spanyol, francia, olasz és osztrák uralkodóházak között öröklődött, az utóbbi száz évben már inkább csak titokban.

Némi zavart az kelt a történetben, hogy David Bennett, az aukciósház globális ékszerrészlegének vezetője szerint az ékkő nem az amerikai kontinensről származik, hanem az indiai Golkonda bányából.  

Az egyik utolsó történelmi nyom Mária Anna osztrák főhercegnőhöz köthető, ő is nászajándékba kapta a gyémántot, 1903-ban kötött házasságakor. A főhercegnő már önmagában kapta a gyémántot, ami korábban egy tiara része volt, és Marie Antoinette francia királynén keresztül a család pármai ágán át jutott el hozzá. Az árverezést úgy időzítik, hogy az éppen száz éve véget ért osztrák császárszág történetére is emlékeztessen.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.