Kell egy kis felhajtás

/ 2018.07.02., hétfő 08:00 /

Egy fotó járta be a hírportálokat, amelyet eredetileg a szlovák miniszterelnök posztolt a Facebookon. Peter Pellegrini a V4-ek miniszterelnökeinek és az osztrák kormányfőnek a közös felvételét tette közkinccsé. Ki tudja, milyen szándékkal?

A protokollképen négyen hozzák a trendi formát. Öltönyük businesslike, testtartásuk magától értetődő, metakommunikációjuk vagy nagyon begyakorolt, vagy nagyon természetes. Szóra sem érdemesek. Az ötödik azonban kilóg a sorból. Orbán Viktor nadrágja roggyantott, ezért gyűrött, a felsőteste meg igyekszik födni a túlsúly okozta problémákat, ettől aztán fölöttébb modoros.

A forma harmonizál a tartalommal. A semmi különösek találkoztak a nagyon különössel.

Fotó: Facebook - Peter Pellegrini

Fotó: Facebook - Peter Pellegrini

És akár pejoratív, akár mentegető a megközelítés, a kiindulási alap tényszerű. A közös platformról azonban nagyon különböző irányokba lehet eljutni. Mert például, ha az aktuális divat vagy még inkább a konvenció elvárásait vetítjük a képre, akkor a magyar miniszterelnök megjelenése kicsit sem előnyös. Nemcsak a nadrághossz túlzott mérete, de a merev pózolás miatt sem. Az öltöny gazdája láthatóan nem érzi jól magát a bőrében. S az internetközönség nem kormánypárti része nem is ismer kíméletet. Igénytelenséget emleget, és mindent megkérdőjelez, ami az elmúlt nyolc évben eredményként felvonultatható. Az Orbán-támogatók ezzel szemben a kétharmados győzőt méltatják, és arról beszélnek, hogy az országnak nem látványpékség-, hanem sikeresen cselekvő miniszterelnöke van.

És tényleg, melyik korábbi magyar kormányfő tudta maga mögé állítani Európa egyik felét a nagyhatalmak által is képviselt mainstream irányzattal szemben? Ugye, egyik sem?

De hogy jön ez a protokollfotóhoz?

Talán úgy, hogy Orbánról mindenki tudja: amikor nem fotózásra kell összeállni, amikor víziót kell felvázolni, amikor ügyet kell képviselni, akkor nem ő feszeng, hanem a többiek. Akkor ő magabiztos, magától értetődően természetes és közhelymentes.

A formai különbözőséget tehát nagyon is tudatos eszköznek lehetne tekinteni Orbán kelléktárában. Miként a baloldali Szirizát reprezentáló görög miniszterelnök esetében lehetett. Alekszisz Ciprasz ugyanis felrúgva a protokollt, nyakkendő nélkül vetette bele magát a nemzetközi tárgyalásokba. Azt üzente országnak és világnak, hogy más, mint amilyenek ők. De hasonlóképp cselekedett Justin Trudeau, a kanadaiak ultraliberális kormányfője, aki nagyon színes és nagyon mintás zoknikkal pukkaszt polgárt, és hangsúlyoz mindenki feletti szabadságot.

Orbán Viktor azonban nem őket követi. Nem formai újítással támogatja meg tartalmi elkülönülését. Miként tette azt a 2006-os kampányban, amikor a businesslike Gyurcsánnyal szemben felmutatta a countryside vagy Marlboro-man alternatívát. (Más kérdés, hogy a nagyon bonyolult, kockás és csíkos ingek, zakók és nyakkendők finomhangolást igényeltek volna, ami nemritkán elmaradt, vizuális káoszt vonva maga után.)

A magyar miniszterelnök most nem szándékosan üzent a külvilágnak, hiszen ugyanazokat a businesslike rekvizitumokat öltötte magára, mint kormányfő társai, csak hadilábon állt a viselésükkel. És ez nem jó. Mert a nem igazán lényegessel gyengítette a fontosat. A formával ütötte a tartalmat.

Orbánnak jobban kellene figyelnie a környezete véleményére, a környezetének meg bátrabban kellene jeleznie, ha gázt szimatol, mert a miniszterelnök szaglása ezen a téren kihívásokkal küzd.

Ennyi. A történet nadrágkorcban is elfér. Mondhatni, kell egy kis felhajtás, és kisimulnak a (nadrág)ráncok.

Felhívás!
Ha szeretné támogatni lapunk újraépülését, kérjük, támogassa szerkesztőségünket a Heti Válasz Kiadó Kft. 11794008-20532422-es bankszámlaszámán.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.