Kezd alakot ölteni a Fidesz rémálma

/ 2018.03.06., kedd 09:00 /

Őszintén mondom, hogy nem nagyon hittem benne, de úgy tűnik, kezd átszivárogni az eleinte szinte csak a Facebookon (Viszlát, kétharmad! mozgalom) létező ötlet, a – nevezzük így – taktikai szavazás. Ami röviden arról szól, hogy a választópolgárok a kormányváltást tekintik legfőbb célnak, ezért adott esetben hajlandóak lemondani a szívüknek kedves pártról, hogy a legesélyesebb jelöltre adják voksukat.

Fogalmam sincs, hova tud kifutni ez az egész, de az Index által készíttetett és publikált kutatás adatai a Fidesz rémálma felé mutatnak. Mert nem csak, hogy a polgárok hajlandóak kisebb-nagyobb arányban átszavazni, de a bizonytalan választók „szürke tömege” is mozdulni látszik, mégpedig a kormányváltás irányába.

Márpedig a Fidesznek a bizonytalanból kormányváltóvá váló, és a taktikai átszavazó választókra semmiféle megoldása nincs, hiszen a kormánypárt bezárta magát a saját, kétmilliós táborára koreografált kommunikációs csapdájába, ahonnan már nem tud kibeszélni.

De nézzük a legfontosabb adatokat! Ha a Jobbik jelöltje a legerősebb, akkor a többi ellenzéki párt támogatóinak egynegyede (pontosan 26 százaléka) átszavaz, és 57 százalékuk marad a saját jelöltje mellett. És fordítva: minden ötödik Jobbik-szavazó átszavazna egy erősebb MSZP-s vagy DK-s jelöltre, még akkor is, ha jobbikos is indul. Amit csak felerősíthet egy országos visszalépés-visszaléptetés.

És ami a Fidesz szempontjából ennél is veszélyesebb: a felmérés azt mutatja, hogy a pártnélküliek negyede aktivizálódik, ha kiderül az esélyes jelöltek kiléte, és többnyire valamelyik ellenzéki erő mellett sorakozik fel.

A teljes kutatás itt olvasható el.

Amit még érdemes megemlíteni, hogy a felmérés a hódmezővásárhelyi, ellenzéki összefogás sikere előtt készült.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.