Ki a bátor?

/ 2017.03.14., kedd 14:47 /

A kormány immár évek óta a bátorságot emeli a március 15-i megemlékezések középpontjába. Nyilván nem azért, mert fantáziátlan, vagy nem ismerné fel, hogy ez az ünnep módot nyújtana méltatni az ifjúság energiáit vagy a forradalom tisztító erejét. Azért a bátorsággal oly szoros és megbonthatatlan a kapcsolat, mert a kabinet ebben az összefüggésben tartja magát az 1848-as forradalmárok örökösének.

Hogy okkal-e?

Nem vitatható el, hogy Orbán Viktor politikai pályájának egyik építőkockája a bátorság, amelyet sokszor hebehurgyaságnak, forrófejűségnek vagy meggondolatlanságnak igyekeztek bélyegezni. De ha hiányzott volna ez az elem Orbán politikusi eszköztárából, aligha jött volna létre a szocialista rendszer megváltoztatását megcélzó Fidesz. Aligha születik meg a Hősök terén elmondott beszéd. Aligha szakad ki pártja az SZDSZ szorításából, és aligha foglalja el a konzervatív oldal centrumát. Aligha miniszterelnök 35 évesen. Aligha kezeli unortodox módon és eredményesen a 2008 utáni gazdasági krízist. És a migránsválság kezelésével aligha száll szembe a majd teljes Európai Unióval.

Orbán tehát főszabály szerint sosem ijed meg saját árnyékától, és ennek a tulajdonságának sokat köszönhet. Ő is, pártja is, és velük az ország is. Mivel mindig mert nagyot álmodni, és sosem kellett falba vernie a fejét, amiért nem használta ki a rendelkezésére álló teret.

Ezért is meglepő, mi több, egyenesen megdöbbentő, hogy a hatalomban meggyökeresedett Orbán és pártja mennyire nehezen viseli és mennyire rosszul kezeli mások bátorságát – a jelenben.

És megint hosszú felsorolásnak van helye. Hiszen a Fidesz – cui prodest? – a vasárnapi boltzár ügyében elfogadhatatlan módszerek bevetésével akadályozta meg a népszavazási aláírásgyűjtés kezdeményezését; adminisztratív döntéssel tette ad acta a kétszázezer aláírással megtámogatott olimpiai népszavazást; a nyilvánosság csatornái közül módszeresen negligálja vagy lehetetleníti el az általa irányíthatatlanokat; politikai ellenfeleit pedig olyan szervezett kampányokkal járatja le, amilyeneket saját bőrén tapasztalhatott meg még az átkosnak mondott Kádár-rendszerben.

Csak a közelmúltban a Jobbik elnöke szenvedett el kötelékben repülő alpári támadásokat, majd az országos politika porondjára lépő Botka László került célkeresztbe évekkel korábbi szegedi történetekre hivatkozással a széles kormánypárti sajtóban. Legutóbb pedig a Momentum vezetői kerültek kartácstűz alá olyan „bűnökért” – lásd vélt vagy valós kapcsolatok Soros György hálózatával –, amelyek a szárnyait bontogató Fidesznél érdemként dúsultak.

Tudhatjuk és tudjuk is, hogy Orbán Viktor és a Fidesz megalakulása óta sokszor állt méltatlan támadások kereszttüzében. A pártot zsideszezték, fasisztázták, Orbánt otthonában lehallgatták, suttogópropagandában cigányozták, hazug módon feleségveréssel vádolták; Kövér Lászlót politikai boszorkánykonyhában gyártott köteles beszéddel hozták lehetetlen helyzetbe, és emlékszünk a szocialistákhoz köthető bajai videó történetére is. De épp ez a megélt múlt kellene hogy figyelmeztessen arra, mi megengedhető és elviselhető, és mi nem az. Hogy amit ma megteszek, azt holnap más teszi meg velem. És hogy a pillanat megnyerésénél sokkal több az élhető jövő megalapozása.

Bátorság ahhoz kellene, hogy a hazai politikai elit (és ugye, a nagy dolgok a nagyoktól indulhatnak el!) kilépjen ebből a kölcsönös félelem gerjesztette gyűlöletspirálból.

Az 1848-as forradalom tisztaságához semmi sem lenne méltóbb.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.