Ki járt jól a metrótenderen?

/ 2016.06.15., szerda 15:27 /

Zavarba vagyunk ejtve. Szakértők állítják, hogy az oroszok nem felújított metrószerelvényt küldtek vissza, hanem újat. Ami nem kicsit abszurd. Gondoljuk el, hogy harmincéves autónkat bevisszük a szervizbe, és amikor érte megyünk, új kocsit gördítenek elénk. No, nem a legfrissebb modellt, de egy sosem használt fajtát. És hiába emlegetünk félreértést, a munkafelvevő se tévedésről nem akar tudni, se extra fizetséget nem követel.

Akkor meg iszkolni kellene az új vagonokkal. Nem?

A helyzetre adott válaszok ugyancsak meghökkentőek. A közlekedés biztonságáért korábban aggódó Metróért Egyesület például üdvözli a fejleményt. A DK korrupciót orront. Az MSZP az EU retorziójától tart. A főpolgármester pedig teknőspáncél mögé behúzódva úgy tesz, mint akinek a vita nem éri el az ingerküszöbét.

Ha elfogadjuk az ezoterikusnak tűnő magyarázatot, hogy most az egyszer szerencsénk volt, akkor csapatostul sorakozunk fel a főpolgármester mögé. De ha tényleg csak a szerencse játszott volna a kezünkre, az oroszok gyorsan kiküszöbölnék a rendszerhibát, s a maradék harmincvalahány szerelvényben a szovjet ipar erős ráncfelvarráson átesett büszkeségeit látnánk viszont. Ehelyett nemhogy lelassulna a teljesítés, mert a felújításhoz idő kell – kifejezetten felgyorsul. Nincs itt tehát tévedés. Minden úgy megy, ahogy a felek megtervezték. Írnám, hogy csak a bolondját járatták velünk, de nem volna igaz, merthogy mi a rozzant szerelvények újrahasznosítását fogadtuk el, miközben a kialkudott pénzünkért az ígértnél jobb állapotú újat kapunk.

De akkor miért nem a valóságról beszéltek nekünk? Mihez kellett a felújításos fedősztori? És mi másra gondolhatnánk, mint hogy a szabályok kijátszásához és a verseny elkerüléséhez? Ami kicsit sem hangzik jól. S ami minimum korrupciógyanús. Azok után pláne, hogy az orosznál lényegesen piackonformabb francia Alstom villamos- és metrószerelvényeinek vásárlásakor is „természetes” tartozék a korrupció.

Magától értetődő, hogy az ellenzék ez esetben is átverésről, közpénzek eltékozlásáról beszél. Csakhogy ha szemügyre vesszük ezt az üzletet, eltávolodhatunk a felszínes, indulatos magyarázatoktól. Ez a tranzakció inkább a kormány szabadságharcának része. Annak az egyensúlyozásnak egyik eleme, amelyről a miniszterelnök Brüsszel–Moszkva–Ankara-háromszöget emlegetve olykor beszél, s amely művelet nemcsak diplomáciai nyilatkozatokat, de üzleti tranzakciókat is megkíván.

A magyar–orosz kormányközi tárgyalások rámutathattak az egyik fél eladatlan szerelvényeire és a másik fél szerelvény iránti igényére. A felek megalkudtak. Budapestre pedig ráosztották a bonyolító szerepet. És ez lett belőle: áltender, álkommunikáció, valódi megújítás.

Hogy a megoldás nem szép? Kétség sem férhet hozzá. Hogy a célt jól szolgálja? Negyvenévnyi utazói tapasztalatszerzés alapján bizton állítható. Hogy bizalmatlanságot kelt? Nem kérdéses. A versenyből kiszorított uniós országok cégei bolondok lennének nem támadni a tendert.

Nyugtathatjuk magunkat, hogy jól jártunk. És igazunk lehet. Anyagi értelemben nyertünk az üzleten. Harmincmilliárdot spóroltunk, mozgásteret bővítettünk, közlekedést fejlesztettünk. Mi kellene még? Csakhogy a kormány és a főváros bukott is. Leginkább hitelességéből, szavahihetőségéből. Mert szövetségeseink szemében az a kép erősödik, hogy minden körülmények között jól akarunk járni. Akár a kárukra is. A választóban meg az a meggyőződés, hogy a politikusok már megint nem mondtak igazat. És a bizalomvesztés hosszú távon többe kerül, mint néhány olcsó metrószerelvény.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.