Ki nevet a végén?

/ 2017.07.05., szerda 16:15 /

Bokros Lajos úgy tett, mint aki bátor. Azt írta Facebook-bejegyzésében, hogy ki kell mondani végre valamit, ami mindenkit fullaszt, feszít, de amit félelmében senki sem kiált világgá: hogy Magyarország miniszterelnöke fasiszta.

A Modern Magyarország Mozgalom elnöke, úgy is mint az emberek embere, mások helyett is szólásra emelkedett, és kimondta a kimondhatatlant: fasiszta, fasiszta, és még egyszer fasiszta. Ami olyan félelemkeltő szó, mint a „Ní” a Gyalog galopp című Monty Python-produkcióban, vagy olyan varázsszó, mint a „Szezám, tárulj!” Ali baba és a negyven rabló meséjében. Azzal a különbséggel, hogy akit fasisztaként bélyegeznek meg, az előtt nem kitárulnak, de bezárulnak a kapuk.

Bokros Lajos azért nyúlt a fasiszta kártyához, mert, ahogy írta, „Budapest utcáit immár elárasztották a Soros György arcképével feldíszített gyűlölködő kormányzati propagandaplakátok”. Márpedig szerinte a hazugságon alapuló nyílt antiszemita propaganda egyenlő a fasizmussal. Aki pedig ezt engedélyezi vagy egyenesen kezdeményezi, az személyében fasiszta.

A gondolatmenet logikus, mégis súlyos tévedésen nyugszik. A Soros Györgyöt főgonoszként középpontjába állító kormányzati kampány nem egy zsidó embert támad, hanem olyan üzletembert, aki politikusi szerepben tetszeleg, politikai témákban – többek között a migráció kérdésében – exponálja magát, ezért aztán el kell szenvednie a politikai kommunikáció minden válfaját, így a mégoly brutális támadásokat is.

A kormány meglátta a lehetőséget Soros főellenséggé maszkírozásában. Valóságos alapokon nyugvó virtuális háborút folytat egy világpolitikai tényezővel, és amíg ezt teszi, addig sem kell iszapbirkóznia számára kellemetlen belpolitikai kérdésekben az amúgy alig létező hazai ellenzékkel. A „nagy honvédő háború” idején a belpolitikai ellenfeleket nem kell felemelnie magához, nem kell vitába szállnia velük, és minden általuk felvetett témát alegységproblémaként lehet kezelni.

Soros György magának is köszönheti, hogy kampány épült rá. Önként kínálta magát, mint cirkuszi porondra bebóklászó néző, hogy bohóctréfa áldozata legyen. És minél komolyabban veszi a magyarországi kihívást, minél többet foglalkozik vele, annál inkább segítségére lesz Orbán Viktor kampánytanácsadóinak.

Bokros ugyanezt teszi. A miniszterelnök reflexszerű lefasisztázásával a kormány jószolgálati nagykövetévé vált. Orbán Viktor igaztalan megvádolásánál semmi sem ragasztja össze jobban a Fidesz táborát. És a bélyegek közül a fasiszta a leghatékonyabb. Mert az elmúlt 27 évben, a rendszerváltoztatás óta a balliberális gépezet ezt a pecsétet használta a leggyakrabban, megbélyegezve boldogot és boldogtalant, bűnöst és bűntelent, ha erős politikai ellenfélnek vagy fontos üzletet gátló tényezőnek mutatkozott.

A múlt ezúttal is visszaüt. A napi gyakorlatú fasisztázás erős fegyvert hatástalanított. Míg a kilencvenes évek elején a fasisztává minősítés embereket tett tönkre, karriereket tört derékba, ma legfeljebb vállvonást ér. A borzasztó vádból silány kampányelem lett. Lejáratott szavatosságú politikai termék. Amelynek sorsát osztja majd a többi, egyszer használatos politikai termék is. Köztük Soros György. Akivel se a csehek, se a szlovákok, se az osztrákok, se a lengyelek nem plakátozzák ki az országukat. (Pedig a dollármilliárdos közös ellenségünk lenne, ugye?) Csak mi, magyarok. Mert pillanatnyilag hatásos ötletnek tűnik fel.

A nem túl távoli jövőben persze a sorosozás is éppoly használhatatlan fegyver lesz, mint a fasisztázás. Helyén kezeljük majd, és vállat vonunk rá. Ilyen is volt, meséljük gyermekeinknek. Hogy legalább ők hadd nevessenek a végén.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.