Kínos látszatok, valóságos történetek

/ 2016.08.03., szerda 15:18 /

Hetek óta foglalkozik a sajtó Rogán Antal és a szervezett bűnözésben jártas Portik Tamás feltételezett üzleti kapcsolatával. A hírhedt maffiafőnök ugyanis arról beszélt a bíróság előtt, hogy kenőpénzt adott át az V. kerület korábbi polgármesterének, aki ahelyett, hogy szemtől szembe meghazudtolta volna Portikot, kitért a hivatalos szervek kezdeményezte találkozó elől.

És most frissiben az is téma, hogy Kubatov Gábor, a Fidesz pártigazgatója, a Ferencváros elnöke találkozgatott a fővárosi alvilághoz sorolt Vizoviczki Lászlóval.

A történetek kínosak, védekezésre kényszerítenek, és akkor is bemaszatolják a pedigrét, ha a folttisztítás professzionális. Hovatovább a magyarázkodás kötelezettségével terhelik meg a polgári közösséget.

Rogán Antal helyzete hátrányosabb, mivel korábbi munkahelyén, az V. kerületben nem csak a városkép látványos javulását érte el intenzív ingatlanpolitikájával, de azt is, hogy haveri szálakkal átszőtt, korrupciógyanús esetekből se legyen hiány. Ráadásul a ma már miniszter politikus sokat tett azért, hogy a luxusban utazó közszereplők között emlegessék. Amitől a gyanúk felerősödnek. Mondhatni, Rogán modellt állt a politika és az alvilág liezonját megörökítő táblakép megfestéséhez. Amely munka nem igényelte Munkácsy vagy Rippl-Rónai tehetségét. Megelégedett az ellenzéki Juhász Péter gátlásokat nem ismerő munkamódszerével.

Kubatov pártigazgató ellenben nem adta jelét feltűnő magánéleti gazdagodásnak. Az egyéni haszonszerzés vádja nehezen is tapad meg az ő felületén. Neki a Ferencváros biztonsági emberei – úgy is mint kopaszok – építhetnek valóságos vagy képzeletbeli csatornát az alvilág felé. Vizoviczkihez fűződő – amúgy kicsit sem tagadott – kapcsolata pedig a pártfinanszírozás területére engedte be a meglódult fantáziát.

A nyilvánosságban ma sokat tesznek azért, hogy a Fidesz összeboruljon a bűnözői világgal. A Medián legutóbbi felmérése arról tanúskodik, hogy az emberek kétharmada korruptnak látja a kormányzó pártot. S hogy így van, abban nemcsak az ellenzék és a vesztes üzleti érdekcsoportok játszanak szerepet, de maga a Fidesz is. A háttérország rohamléptű építése, az irányított közbeszerzések, valamint a politikusi új generáció türelmetlen habzsolása ezt segíti. Ezért aztán Kósa Lajos kijelentését, amely szerint az Orbán-kormány a kampányfinanszírozás átalakításával, az online pénztárgépek kötelezővé tételével, valamint az elektronikus közúti áruforgalmat ellenőrző rendszer kiépítésével megszüntette a rendszerszintű korrupciót Magyarországon, nem általános elismerés övezte, inkább röhögés vagy szitkozódás. Miközben a frakcióvezető mondásának volt tényalapja (is).

A Fidesz korrupciós csatornákat zárt le, fekete zónákat fehérített ki, elfolyó közpénzeket csatornázott be, valamennyiünk hasznára. De közben ellenőrizhetetlen konstrukciókat is létrehozott, mint amilyenek a letelepedési kötvények, míg a közbeszerzéseknél az amúgy is korlátozott verseny lehetőségét tovább redukálta. A tömeges korrupciót felváltotta az egyéni számlás rendszer. Kevesebb pénz tűnik el a közösből, de kevesebben is osztoznak rajta, így növelve az irigyek számát.

Rogánt és Kubatovot az ellenfelek eredményesen vádolják és sározzák szervezett bűnözői kapcsolatok ápolásával. Mert a hatalomról ma már inkább rosszat gondolnak az emberek. (A Medián korrupciós mérése erről üzen.) Vizoviczkit és Portikot a kormányzathoz kapcsolják. Holott a budapesti éjszakát majd húsz évig hatalmukban tartó, korábban érinthetetlen figurák 2012 óta, az Orbán kormány jóvoltából börtönben ülnek, vagy büntetőeljárás alatt állnak.

A látszatok és a valóság között érdemes különbséget tenni. A tények olykor megsegítenek.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.