Közel 1000 milliárdos megrendelésállomány a Mészáros–Szíjj-érdekkörnél

/ 2018.06.06., szerda 16:35 /
Közel 1000 milliárdos megrendelésállomány a Mészáros–Szíjj-érdekkörnél

Noha a nemzeti nagytőkések „kasztja” sok tagot számlál, a közel 1000 milliárd forintos állami megrendelésállománnyal sáfárkodó Mészáros–Szíjj-érdekkör mára elsővé vált az egyenlők között. A NER második szintjét a Strabag és a Swietelsky bérli. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

A május végi mérlegleadási határidő után a Heti Válasz immár visszatérően ellenőrzi a „nemzeti nagytőke” profitgyártó képességét, illetve az érintettek erősorrendjét. Nyilván arra a szektorra összpontosítunk, amelyik egységnyi idő alatt a legtöbb állami pénzt vonzza magához – tehát az építőiparra. Annál is inkább, mert jórészt az innen kinyert milliárdok tartják működésben a magyar focit, az új jobboldali médiateret, illetve teremtenek „önrészt” a honi burzsoázia érvényesüléshez a többi stratégiai ágazatban (bankvilág, turizmus, agrárium).

Adódnak is a kérdések: igaz-e, hogy Simicska Lajos 2014–15-ös „kiesésével” megszűnt a gazdasági koncentráció a Fidesz környékén, és immár nem egy, hanem több erőközpont uralja a közbeszerzéseket? Van-e nyoma az éves cégbeszámolókban túlárazott állami tendereknek, illetve beszélhetünk-e szervezett pénzeltérítésről? Valóban nemzeti-e az együttműködés rendszere, vagy inkább nemzetközi – amelyben a szocialista-liberális ciklusok külföldi kegyeltjei is megtalálják számításukat?

Cikkünkből kiderül: öt nagy és tíz kisebb vállalat vagy cégcsoport adja a NER felső elitjét. Noha a bevételtermelés alapján Szíjj László Duna Aszfaltja, illetve Mészáros Lőrinc érdekeltségei nem elsők, az ő jövedelmezőségükhöz foghatót senki nem tud produkálni.

  

 

Részletes háttér a június 7-i Heti Válaszban. Lapunk elektronikus formában a Digitalstandon is kapható.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.