Legyen a gyerek is vegán? Veszélyes ötlet!

/ 2018.05.03., csütörtök 11:06 /

Járványszerűen terjed a gyerekek között is a vegán táplálkozás. Német kutatók megnézték, milyen hatással. Figyelmeztetést adtak ki.

A Pharmaonline számol be arról, hogy egy német kutatás szerint a vegán étrendűek, vagyis a hús és hal mellett állati eredetű fehérjét (tojást, tejterméket) sem fogyasztó gyerekek tíz százaléka elmaradt magasságában és testsúlyában a kortársaitól. A csak húst nem evő vegetáriánusoknál ez az érték hat százalék. „Mindez a nem optimális tápláltság jele” – mondja a vizsgálatot vezető Markus Keller német kutató. Különösen az agy és az idegrendszer fejlődéséhez szükséges B12 vitaminból fogyasztanak keveset a vegán gyerekek.

A kérdés azért fontos, mert elképesztő mértékben terjed a vegán életmód; Németországban a lakosság egy százalékára teszik az állati eredetű fehérjétől magukat megtartóztatókat.

Ahol a szülő vegán, ott gyakran a csecsemőket is erre az életmódra szoktatják rá, vagyis tejet sem adnak nekik, ezért azt tanácsolják, hogy akár kétéves korig is szoptassák ezeket a csecsemőket. A tinik pedig már maguk állnak át erre az életmódra, ami sok szülőnek okoz gondot.

A Német Táplálkozástudományi Társaság (Deutsche Gesellschahft für Ernährung) szerint számos aminosavból, ómega3 zsírsavakból, D-vitaminból, kalciumból, vasból, jódból, szelénből és cinkből is hiányállapottal küzdhet a vegán gyermek. A cikk egy német gyógyszerészeti lapot szemlézve közli, hogy a gyermekorvosokból álló németországi szakmai szervezet (Berufsverband für Kinder- und Jugendärzte) „kategorikusan” elutasítja a gyermekkori vegán táplálkozást, óva intve a „fatális következményektől és az irreverzibilis károsodásoktól”, ami például súlyos tanulási zavarokban is testet ölthet. A vegatáriánus gyermekeknél is rendszeres vaspótlást és évi egy alalommal történő vérképellenőrzést javasolnak. 

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.