valasz.hu/itthon/ne-csak-futoversenybol-air-race-bol-is-legyen-kevesebb-budapesten-124221

http://valasz.hu/itthon/ne-csak-futoversenybol-air-race-bol-is-legyen-kevesebb-budapesten-124221

„Lehet gúnyt űzni belőlünk, de…”

/ 2017.08.09., szerda 13:23 /

Nem csak beszélni kell arról, hogy európai demokraták vagyunk, úgy is kellene viselkedni – üzeni Gyurcsány Ferencnek az MSZP miniszterelnök-jelöltje. Botka László először beszél „árnyékkormánya” tagjairól.

– Mikor kezdeményezi Puch László kizárását az MSZP-ből?

– Miért tennék ilyet?

– Ön nyilatkozta, hogy kollaboránsoknak nincs helyük a pártban. Márpedig a volt pénztárnokot gazdasági függésben tartja a Fidesz-kormány. Lapjait, a Népszavát, a Vasárnapi Híreket és a Szabad Földet állami hirdetésekkel segítik.

– Egy normális országban nem kollaboráció, ha megjelennek állami hirdetések ellenzéki médiumokban.

– Tehát normális országban élünk.

– Dehogy! Nyilván nem örülök, hogy a Népszava és a Vasárnapi Hírek minden fillérre rászorul, miközben sok olvasója van, és persze rossz látni a Fidesz-kormány gyűlöletkampányait a legrégebbi szociáldemokrata lapban. Egy normális országban az állami hirdetésekből eleve arányosan kellene részesülniük a médiapiaci szereplőknek. Ehelyett az adófizetők pénzéből ma magánsajtóbirodalom-építés folyik, a kormánypárti lapok, rádiók, tévék mind a habonyi manipuláció eszközei.

– Ha ez igaz, a Népszava is eszköz. Puch nem tiltott vagy tűrt, hanem támogatott médiatulajdonos. Mintha a Fidesz az MSZP felszínen tartásában lenne érdekelt…

– Azért ne tegyünk úgy, mintha az állami médiaköltések 99 százaléka nem azt a célt szolgálná, hogy a Fidesz strómanjai mindent bekebelezzenek! Mint legutóbb a teljes megyeilap-hálózatot.

– Furcsa, hogy Puchról egy rossz szava sincs, viszont Molnár Zsoltot leárulózta. Pedig nem utóbbinak van papírja arról, hogy a kormány kitartottja.

– Az áruló kifejezést azért használtam a 168 Órában, mert miközben a május 27-i MSZP-kongresszus kormányfőjelöltnek választott, s ezzel elfogadta választási győzelmi stratégiámat, Molnár Zsolt mindezt már hetekkel később kétségbe vonta. Ráadásul a nyilvánosságban. Ha ezt egy elnökségi tag teszi, az árulás. Azóta lejött hozzám Szegedre, és közölte, támogatja a programom, és kizárólag szakpolitikai kérdésekkel fog foglalkozni. Ennyi. Puch Lászlónak viszont nincs is tisztsége a pártban.

– Valamiért mégis nagyon fontos önöknek. A parlamenti MSZP-frakció idén 72 millió forintért vesz tanácsokat a Sapienza és a Hungaroholding nevű Puch-cégektől.

– Sosem foglalkoztam eddig a frakció technikai ügyeivel, de nyilvánvaló, hogy minden képviselőcsoport fizet szakértőket, akik jellemzően egy-egy cég égisze alatt dolgoznak. Itt is erről lehet szó.

– Ha jól értjük, az Molnár Zsolt bűne, hogy a 2018-as választás előtt akár Gyurcsány Ferenccel is szövetkezne. Miért vállalhatatlanabb önnek a DK elnöke, mint Szekeres Imre exminiszter, a régi szoci világ archetípusa, vagy Puch László?

– Ez komoly kérdés? Utóbbiaknak már nincsenek politikai elképzeléseik önmagukkal kapcsolatban, csak a párt felé elkötelezettek, hátrébb léptek. Szekeres Imréről pedig tudom, hogy hasonlóan gondolkodik az előttünk álló hónapokról, mint én.

– Puchról már beszéltünk eleget, ő biztosan nem inaktív. Ungár Péter, az LMP elnökségi tagja pedig arról „tudósított”, hogy az MSZP nemrég Szekerest küldte hozzájuk egyeztetni.

– Én nem küldtem Szekeres Imrét sehova, és roppant furcsának tartom, ha valaki a sajtóban háborodik fel azon, hogy egy asztalnál ült vele. Tetszettek volna a találkozó előtt finnyásnak lenni! Visszatérve Gyurcsány Ferencre: sajnos a 2010 előtti kormányzás sok százezer embert ábrándított ki a baloldalból. Gyökeresen új politika kell tehát, illetve garancia arra, hogy nem ott akarjuk folytatni, ahol nyolc éve abbahagytuk. Hiába osztom a véleményt, hogy a legrosszabbul teljesítő szocialista kormány is jobb volt, mint az Orbán-rezsim, ez győzelmi stratégiának kevés. A szememben azok a demokraták, akik a bukásuk után a tapasztalataikkal akarják segíteni a friss szereplőket. És nem azok, akik új pártjukkal hat év után is a parlamentbe jutás küszöbén egyensúlyoznak, miközben máig ők az ország legelutasítottabb politikusai. Nem emlékszem, hogy a francia elnökválasztás előtt François Hollande azzal töltötte volna az idejét, hogy ott gáncsolja Emmanuel Macront, ahol éri. Nem csak beszélni kell arról, hogy európai demokraták vagyunk, időnként úgy is kellene viselkedni.

– Tetszettek volna berobbanni a közéletbe, mint Macron! Akkor nem gáncsolnák, hanem kapaszkodnának önbe a Molnár Zsoltok – Gyurcsányra pedig egyetlen szót sem kellene vesztegetnünk.

– Lépésről lépésre haladunk. Első körben az MSZP állt mögém, és a szocialista bázis hitét, reményét kellett visszaadnunk. Ez megtörtént; régen láttam ekkora lelkesedést a pártban. Most már az elégedetlenek megszólítására fókuszálunk. Ezért indultam országjárásra augusztusban.

– Meséljen, miben reménykednek ma az MSZP-hívek? Hogy 2018 után is megmarad a pártjuk? Hogy Orbán Viktornak nem négyötöde lesz, csak kétharmada?

– Nem állítom, hogy minden ellenzéki párt győzni akar, de az MSZP támogatói számára csak az a siker, ha véget vetünk az Orbán-rezsimnek. Ami ennél kevesebb, az nem eredmény. És lehet gúnyt űzni belőlünk, de húsz éve hallgatom, hogy ez vagy az a társaság betölti majd az MSZP hűlt helyét. Miközben tudok olyan balliberális pártról, amelyik valaha tényező volt, ma meg már nincs is. De hagyjuk ezt, a lényeg, hogy a szocialista szavazókon túl minden olyan választópolgár jelöltje akarok lenni, aki elégedetlen a Fidesz-országlással.

– Rossz hírünk van: lassan elemzői közhely, hogy a Botka-lufi kipukkadt, jöhet a B verzió Karácsony Gergellyel.

– Szögezzük le: Magyarországon a mindentől és mindenkitől független politikai elemző mint műfaj idejétmúlttá vált. Ha a nyilvánosság tudná, milyen szerződéseik vannak egyes politikai szereplőkkel, érthetőbbé válna sok stúdióbeli elemzői tépelődés – például a Botka-lufiról. Némely magát függetlennek mondó szakértő a beteljesülés reményében és megbízója kedvéért temet bennünket. Karácsony Gergely viszont olyan politikus, akivel érdemes lehet összefogni a választási győzelem érdekében.

– Esetleg társ-miniszterelnökjelöltek lesznek?

– Nem, de remélem, hogy Gergő és a pártja helyét is meg fogjuk találni a kormányváltó szövetségben.

– Nem lett volna egyszerűbb egy előválasztáson letudni ezeket a csörtéket? Az MSZP azért nem lelkesedett az ötletért, mert állítólag a balos ellenzék belharcán röhögtek volna a fideszesek. Ehhez képes most a balos ellenzék belharcán röhögnek a fideszesek.

– Elég sok választást nyertem ahhoz Szegeden, hogy ne féljek semmilyen megmérettetéstől. Ráadásul ismerem a szavazókat, tudom, hogy a pótcselekvések a legkevésbé sem érdeklik őket. Az előválasztósdit a lét és nemlét határán mozgó pártok találták ki; azok, akik a tévészerepléseik számából következtetnek a támogatottságukra. Vagyis egy ilyen projektnek kétféle kimenetele lehetett volna: ha jól megszervezzük, mind a 106 körzetben nyer az MSZP, ha rosszul, a Fidesz – a Kubatov-lista segítségével – meghekkeli az egész folyamatot. Előrébb lennénk?

– Attól előrébb vagyunk, hogy a múlt héten a 13. havi nyugdíj visszaadásával kezdett kampányolni? Pláne, hogy Medgyessy Péter „vívmányának” elvételét 2009-ben ön is megszavazta.

– Legyünk pontosak! A 13. havi nyugdíjat az MSZP-kormány vezette be, majd 2009-ben a gazdasági világválság miatt fel kellett függesztenünk – azzal a kikötéssel, hogy a krízis után visszaadjuk. Ez csak következetesség. A novemberre várható nyugdíjkorrekció ugyanígy a Bajnai-kormány törvényének végrehajtása, amit persze a Fidesz sajátjaként ad el. Szerencsére a nyugdíjasoknak hosszú az emlékezetük, a propaganda helyett a valósággal foglalkoznak.

– Komolyan gondolja, hogy a rezsicsökkentés országában érdemes felmennie erre a pályára? Orbán Viktor bármikor önre licitál, s róla még el is hiszik, hogy betartja az ígéretét.

– Maradjunk a lényegnél! Ebben az országban egymillió nyugdíjas él a szegénységi küszöb alatt. Ők pontosan tudják, hogy az Orbán előtti világban a gázártámogatás érdemben segítette a mindennapjaikat.

– A megújulás jegyében mit készül még átemelni a 2002-es Medgyessy-kampányból?

–Legutóbb a Jobbik jött elő a „létbiztonság, jogbiztonság, közbiztonság” jelszavával. Annak idején ez is ott volt a Medgyessy-plakátokon.

– Persze, a Jobbik is a régi MSZP-szavazókra hajt.

– Elpoénkodhatjuk a dolgot, de az ország 40 százaléka a létminimum alatt él. A nyugdíjasok mellett ott vannak a közmunkások, és további 1,2 millió polgár, akiket úgymond normálisan foglalkoztatnak. Az elmúlt években kilencszeresére nőtt a különbség a legalacsonyabb és a legmagasabb jövedelmű 10 százalék között. Lehet, hogy Budapestről nem látszik, de Magyarországon végletesen beszűkült a mobilitás. És az Orbán-kormány eközben a gimnáziumi férőhelyek csökkentésén fáradozik, az oktatáspolitika egyenesen a kasztrendszer felé vezet. Mi összébb fogjuk zárni a társadalmat, például a progresszív, többkulcsos adótáblával, a kötelező béregyeztetés bevezetésével; a részleteket ősszel fogom ismertetni.

– Azt talán már most is elárulhatja, hogy kik azok a gazdagok, akiknek – a plakátjai szerint – sürgősen fizetniük kellene.

– A magyar bruttó átlagbér duplájáig, azaz 600 ezer forintig mindenki kevesebbet fog fizetni, mint most. Ez az alap. A létminimum alatt élők mellett azokon szeretnénk segíteni elsősorban, akik középosztályi életet éltek, de leszakadtak. Döbbenetes, és OECD-viszonylatban is egyedülálló, hogy ma az állam a minimálbér körül keresők jövedelmének egyharmadát elvonja. Magyarországon kívül egyetlen EU-tag adóztatja a minimálbért, ez Görögország. Nehogy már ez legyen a példa!

– A 600 ezer forint fölött keresők egy része más országban is megállná a helyét, őket nem érdemes piszkálni. És persze akadnak olyan jövedelemoptimalizálók, akik – miután külföldön forgatják a pénzüket – bármikor el tudnak bújni Botka László haragja elől.

– Én viszont rengeteg olyan vagyonos embert ismerek, aki végre szeretné biztonságban érezni magát. Aki nem fogadja el az Orbán-rezsim működési elvét, hogy csakis a lojalitás számít, s közben a tehetséget, a szorgalmat meg a szaktudást semmibe veszik. Számukra természetes, hogy egy kormánynak lehet társadalompolitikai célja, amelynek nem ők állnak a fókuszában.

– Az ön egyik mostani segédje, Pogátsa Zoltán közgazdász a világgazdaság globális szereplőit, a nagyvállalati lobbi által irányított EU-s technokráciát is szokta ostorozni. Magyar szocialista politikustól ilyen újbaloldali gondolatokat még nemigen hallhattunk…

– Mélyen elkötelezett vagyok az EU iránt, de Pogátsa Zoltánhoz hasonlóan látom az unió hibáit. Az emberektől távol eső brüsszeli bürokrácia mellett azt is, hogy Európa jelenleg nem nyújt elegendő védelmet a munkavállalóknak például a multikkal szemben. Az állítólag roppant nemzeti Orbán-kormány 2011-ben simán felszámolta a Munka törvénykönyvét, hogy kiszolgáltassa az országot egy-két baráti világcégnek.

– Ezen a pályán ugyancsak nem könnyű megverni Orbán Viktort. Tény, hogy rengeteg közterhet fizettetett bizonyos multikkal, és Tusványoson azt mondta, ez a pénz a családtámogatások forrása.

– Rengeteg támogatást is adott nekik. Ön is ismeri a számokat, hogy hány millió forint közpénzbe került egy-egy munkahely létrejötte a multiknál. Ehhez képest a magyar kis- és középvállalkozásokra alig szánnak valamit – és azt is csak politikai lojalitás alapján osztják. Elég a személyre, egyes vállalatokra szabott törvényekből! Én a szociális jogok európai pillérének létrehozásában hiszek. Jean-Claude Juncker néppárti bizottsági elnök és a szociáldemokrata svéd kormányfő együtt lesznek házigazdái annak a novemberi göteborgi csúcstalálkozónak, melynek célkeresztjében a tisztességes foglalkoztatás és a méltányos növekedés áll. Ez a mi utunk is: az emberek mindennapi életét meghatározó, a nemzetállami kereteken túlnyúló ügyekben kikényszeríteni a közös európai fellépést.

– Már 2015-ben is bízott a „nagy közös európai fellépésben”, igaz, akkor a migráció volt a téma. Azt írta a Facebookra: a Fidesz csak azért dobott ki sok tízmilliárdot „teljesen hasztalan új vasfüggönyre”, hogy félelmet keltsen. „Ezzel a politikával csak akadályozzák a hatékony, közös európai fellépés esélyét” – figyelmeztetett. Tehát ha önön múlik, még ma is a roppant hatékony EU-ra várunk.

– Kerítésügyben nemrég a legaljasabb hazugságpropagandát folytatta ellenem a Habony-média. Tudom, hogy a magyar emberek – részben a kormányzati manipuláció miatt – félnek a migrációtól. És amíg ez így van, a kerítésnek állnia kell. Ez nem lehet vita tárgya. Ugyanakkor szeretném, ha megszűnnének a félelmet kiváltó okok; egyetlen jóérzésű ember sem élhet azzal a tudattal, hogy Európa közepén vasfüggönyök sorakoznak. Az EU egyébként, ha megkésve is, megállapodott Törökországgal arról, hogy ellát 3 millió menekültet. Ez a valódi megoldás, nem a kerítés.

– Az olaszok azért tudnának mesélni arról, hogy megoldódott-e a bevándorlási krízis.

– Nincs megoldva, de Magyarországot, melyet Orbán állítólag a kerítéssel védett meg, a balkáni útvonalon érkező menekültek érték el. És azt nem Orbán zárta le, hanem az EU–török megállapodás. Utóbbi hiányában ma is folyamatos ostrom alatt állna a csodálatos kerítésünk.

– Ez persze feltételezés, ennél az olvasók többet érdemelnek! Például, hogy megnevezze leendő árnyékkormánya tagjait. Úgy tudjuk, a már emlegetett Pogátsa Zoltánon kívül Andor László, az Európai Bizottság szociális ügyekért felelős korábbi tagja is szerepet vállal majd ön mellett. Illetve Komáromi Zoltán egészségpolitikust is elszippantotta az Együttből.

– Nem árnyék-, hanem igazi kormányt akarok alakítani. A fontosabb területeknek persze lesznek arcai a kampányban; az ön által említett szakemberek nem érdemlik meg, hogy letagadjam őket. Igen, együtt dolgozom velük. Több nevet egyelőre nem mondok.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.