valasz.hu/itthon/mindenhato-kormany-durvan-beavatkozott-a-magyar-valasztasokba-a-metallica-128058

http://valasz.hu/itthon/mindenhato-kormany-durvan-beavatkozott-a-magyar-valasztasokba-a-metallica-128058

Lendvai szerint Orbán lesz a kormányfő - elszabadultak az indulatok

/ 2018.03.23., péntek 13:00 /

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Paul Lendvai magyar származású liberális osztrák író, újságíró járja az amerikai egyetemi kampuszokat, hogy Orbán Viktorról szóló Új honfoglalás című könyvének angol nyelvű változatát, Orbán- Europe’s New Strongman-t bemutassa. Korábban Charles Gati és Simonyi András meghívására a baltimore-i Johns Hopkinson járt. Csütörtökön a rangos kaliforniai egyetemen, a Berkeleyn tartott egyórás előadást, utána kérdésekre válaszolt.

Lendvai politikusi személyiségeket akart vizsgálni, de végül a kor egyik legizgalmasabb alakjánál kötött ki, akit ő maga is kimagasló politikusnak tart. Ő az, aki maga mellé tudta állítani a közép-európai vezetőket, aki elsők között érezte meg a változás szelét.

A portré nyilvánvalóan mozaikszerű volt: az előadó felvillantotta a mélyszegény Orbán családot, a Nagy Imre 1989-es újratemetésén elmondott beszédet, aztán az idei március 15-i megemlékezést. Beszélt arról, hogy Orbán Viktor hogyan jutott el az orosz-ellenességtől az oroszbarátságig. A 2010-es nagyarányú választási győzelme után miként erősítette meg hatalmát, majd miként nyirbálta meg a demokratikus jogokat.

Lendvai Orbán politikai feltámadásának nevezte a 2015-ös migránsválság kezelését, de előkerült a sajtószabadság, a civil szervezetek elleni háború, a CEU kérdése is. És természetesen Gyuri bácsi, azaz Soros György. Lendvai nem győzte hangsúlyozni, hogy Soros taníttatta ki az egész Fidesz vezetőséget, és hogy mekkora összegekkel támogatta Magyarországot és a többi kelet-európai államot.

Az előadó Fidesz-győzelmet jósolt a két hét múlva tartandó magyar választásokon, de nem gondolja, hogy a párt meg tudná ismételni kétharmados többségét. Véleménye szerint a miniszterelnök ismét Orbán Viktor lesz.

Vagyis az előadás semmi meglepetést nem hozott. Az amerikai magyar hallgatóságnak ismerősek voltak a történetek, a következtetések, hiszen minden liberális közíró ilyen szemszögből látja a magyar miniszterelnököt. Talán néhány anekdota szórakoztató lehetett.

Az első amerikai kérdés a magyarországi antiszemitizmust firtatta. Lendvai kijelentette, hogy Orbán Viktor soha nem ejtett ki egyetlen antiszemita mondatot sem. Ettől még Magyarországon létezik antiszemitizmus, cigányellenesség, és nagyon erős muszlimellenesség is.

Az indulatok akkor kezdtek a magasba csapni, amikor egy magyar hölgy hosszasan  korrigálta Lendvai tárgyi tévedéseit. A moderátor igyekezett leinteni. A közönség megosztott volt. Egy részük nemtetszését fejezte ki, mások szerint a hölgynek joga volt a vélemény-nyilvánításra, s nem szabadott volna a szavába vágni.

A rendezvény végén egy idős úr Doncsev András magyar konzulnak intézett kemény szavakat: Orbán bábjának nevezte, és szégyenletesnek tartotta, hogy megmert jelenni a rendezvényen, hiszen senki sem hívta. (Az esemény nem volt zártkörű, bárki végighallgathatta.) Doncsev András határozottan, de udvariasan utasította vissza.

Láthatóan az óhazától nagyon messze is magasba csapnak az indulatok, ha magyar politikáról esik szó.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.