Lesz-e más?

/ 2018.04.04., szerda 17:12 /

A kormány kizárólag a migráció problémájára koncentrál. Minden mást lenyom. Pedig büszke lehetne az államháztartás stabilitására, a közbiztonság javulására, a családoknak nyújtott kedvezményekre vagy az élénkülő turisztikai érdeklődésre. Dicsekedhetne a Kossuth tér, a Várbazár rekonstrukciójával, a Groupama Arénával vagy a fővárosi uszodák és strandok megújításával.

Csakhogy ha kinyitná a fókuszt, akkor beszélnie kellene a kivándorlásról, az egészségügy lehangoló helyzetéről, a politika menedzselte unortodox gazdagodásokról. Akkor szembe kellene szállnia a kritikusokkal, amihez már régóta nem fűlik a foga. A magyar társadalom így már évek óta meg van fosztva a közös ügyek megtárgyalásának lehetőségétől.

És most itt volt a választásra – úgy is mint a demokrácia ünnepére – ráhangoló kampány, az elszámolás és az elszámoltatás ideje, de alig esett szó arról, hogy mi történt az elmúlt időszakban, és mi lesz velünk országként. Egymással versengő víziók, ajánlatok helyett hazaárulózó, tolvajozó vagdalkozásokat kaptunk. A kormányzat jövőképe kimerül a migránsmentességben, az ellenzéké meg a hatalom fidesztelenítésében.

Erre kellene kokárdát varrnunk.

Ha az ország mentális állapotát vizsgáljuk, akkor az a határozott érzésünk, hogy a 2000-es évek elején sokkal jobb állapotban volt, mint amilyennek most örvend. És nem azért, mert akkor jobban élt – azért, mert sokkal inkább hihette, hogy jobban fog élni. Több volt a reménye, az önmagába és másokba vetett hite. Például jobban bízott az európai közösség megtermékenyítő erejében, saját vezetőinek tisztességében és a szocializmust leváltó, új rendszer működőképességében.

Aztán csőstül jöttek a csalódások. Előbb a „hazudtunk reggel, éjjel és este” baloldali kormányzásban. Majd a milliókat megnyomorító, devizahiteles piacgazdaságban. A migrációs válságot sokáig kezelni képtelen Európai Unióban. Végül a polgári Magyarország ideáját politikai termékké lefokozó, az unortodoxiából rendszert építő NER-világban.

Mára kevesebb lett a bizalom, és több a félelem. És többek között azért, mert a hatalomgyakorlásnak alig maradt lelke. Üresen kong az új jelszó: hogy Magyarország magyar ország maradjon. Ami jogos elvárás, mégis némi magyarázatra szorulna a nándorfehérvári hős Dugovics Titusz, a költő Petőfi (Petrovics) Sándor, az építész Lechner Ödön, a nagyvállalkozó Weiss Manfréd vagy épp a válogatott futballista Otigba Kenneth és az olimpiai bajnok Liu testvérek országában.

Kormányzati potentátok csak azt a kérdést sulykolják, hogy bevándorlóország leszünk-e vagy sem, és helyes válaszként önmagukat kínálják. Mint biztonságot. Szemben a kerítésbontással megvádolt ellenzékkel. És ha a hatalom felől nézzük a választás tétjét, a voksolóknak csak a kiszámíthatóságot kell pártfogolniuk a káosszal szemben. De ha valaki képes az ellenzék szemével is látni, onnan a Nemzeti Együttműködés Rendszere kínálta biztonság cseppnyi jót sem ígér. Csak a nyertesek eleve elrendelését, a teljesítmények relativizálását, a politikai döntések elfogultságát.

A választás azon dől el, hogy hányan gondolják magukat a NER részének, és hányan kirekesztettnek.

Április 8-nak igazi tétje az, hogy lesz-e más. Lesz-e olyan Magyarország, amelyben az együttműködés több puszta szólamnál. Amely a reményt, és nem a félelmet kínálja. Amely győzni hagyja és elismeri a jobbat. Amely a másik igazát is mérlegeli. Amely nem akar minden problémát besöpörni a migrációs válság szőnyege alá. És nem tér ki égető kérdések megválaszolása elől, mert épp civilizációs válságtól menti meg a világot.

Mi józanságra hajló, mértéktartó és méltányos, polgári Magyarországra vágyunk. Immár 2002 óta.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.