Lukacshoz képest

/ 2012.08.08., szerda 14:29 /

"Olvasgatom egy magyar püspöknek, rendkívül intelligens és a nagyság jegyét viselő egyházi férfiúnak a század első negyedében keletkezett írásait és beszédeit. Nyugtalanítóak, mert tipikus kifejeződései a korszak bizonyos politikai, vallási és ideológiai áramlatainak. Több mint kordokumentum.

Prohászka Ottokárt a magyarok közül többen "reakciósnak" tartották és tartják. Épp ellenkezőleg, a társadalmi kérdések iránt fogékony, modern, sok szempontból haladó személyiség volt... Szociális érzékenységben, az emberekkel és az ifjúság nevelésével való törődésben megelőzte korát. Arisztokrataellenes demokrata volt, bírálta a szocializmust, a liberalizmust és a korlátlan kapitalizmust...

Prohászka nagyon erősen hangsúlyozta nacionalizmusát. Szlováknak született, még abban az időben, amikor Szlovákia Magyarországhoz tartozott... Később aztán azonosult a magyarsággal, a magyar nacionalizmussal, amely közvetve támadta az uralkodó osztályokat és közvetlenül a magyar zsidókat. Az istentelen liberális és kapitalista materializmus elleni kirohanásokban, amelyektől Prohászka püspök beszédei, levelei és írásai valósággal izzanak, nyoma van a megvetésnek és olykor a szarkasztikus gúnynak is a zsidók iránt...

Prohászka szavaira és jellemére van mentő körülmény. Végtére is egy nemzetek fölötti egyházhoz tartozott, és ezt jól tudta. Ha megérte volna a harmincas éveket, hiszem, hogy elítélte volna a hitlerizmust."

Az idézetek John Lukacstól, az Egyesült Államokban élő magyar történésztől valók, az 1993-ban írott A XX. század és az újkor vége című esszékötetéből. Azért aktualizálódtak, mert olvasásuk közben jól érzékelhetjük mai közéleti vitáink színvonalát. Hogy Lukacshoz képest hogyan is beszélünk a múltunkról, annak karaktereiről. Miként is csatázunk érzelemvezérelten és tudáshiányosan az üres verbális panelekkel. Csupa feketékkel és fehérekkel. Egyként hisztérikusakkal, primitívekkel.

Jót tenne egy kis higgadtság nekünk. A kinyilatkoztatások közepette olvasásra is jutna energia.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.