Magunkról

/ 2017.05.24., szerda 14:30 /

Belénk szállt a Magyar Idők című napilap. Lesunyizott bennünket. Nem kicsit zavaros és dagályos okfejtés kíséretében írta meg a miértet. Emígy: „Évekig dolgoztak Simicskának Orbánért a Jobbik ellen, most meg Orbán ellen a Jobbikért.” Ami épp akkora badarság, mint későbbi megállapításai és sejtetései: hogy migránspártiak lennénk, hogy elborzaszt bennünket a határkerítés, hogy szolgaian közvetítjük az „áljobboldali vészmadár-értelmiség kétségbeesését”, hogy csak a korrupcióval foglalkozunk, vagy hogy pénzéhségünk tart bennünket annál a lapnál, amelyet – a sűrű tulajdonosváltások ellenére – a saját képünkre formálunk.

Aki kicsit is ismeri a Heti Választ, tudja jól, hogy a vádak hazugok. A Jobbikért dolgozás kontráját a Vona Gábor-közeli Zsúrpubi nevű honlap kínálja tálcán, amely épp azért rontott rá a Heti Válaszra, amiért nem hajlandó Orbán „királyt” meztelennek nyilvánítani.

Hogy mégis miért támadt nekünk Szikszai Péter a Magyar Időkben? Két oka is van rá. Az egyiket az érvényben lévő kormányzati médiapolitika szolgáltatja, amely szerint: aki nem kézivezérelhető, az ellenük van. Az Soros vagy Simicska bérence. Ezt kell sulykolni.

A másik ok, hogy irigylésre méltó szabadsággal írjuk az újságot. (Azt leszámítva, hogy két éve a tűrt, majd fél éve a tiltott kategóriába sorolt bennünket a rogáni kommunikáció. Ezért hiányoznak lapunkból a kormányzati interjúk, ami abszurd, hiszen az alanyok az olvasóhoz beszélnek, nem az újságíróhoz vagy a tulajdonoshoz.) Senki sem használ bennünket kézifegyverként. Nem kell minden alapot nélkülöző, karaktergyilkos cikkeket közreadnunk, s ezért a mindennapos ketrecharcba kényszerítettek elitistának láttatnak bennünket.

A Heti Választ azért sunyizzák, mert nem csak világos, polgári értékrendje, de bátorsága is van. Örülünk a kormányzati sikernek – legyen szó akár költségvetési stabilitásról, bátor migrációs politikáról, a családok támogatásáról –, de nem megyünk el lesütött szemmel a mértéktelenség és a méltánytalanság mellett. Akkor is felülethez engedjük a politikán kívüli világot, amikor az kritikus. A propagandagépezet túlhúzásait pedig akkor sem viseljük szótlanul, amikor épp nem minket támad. Így nem tartjuk megengedhetőnek, hogy az Akadémia világhírű matematikus elnökét lazán „Soros Dzsordzsi bácsi ölében kuporgó Lovász László”-ként emlegesse bárki, ahogy teszi Szikszai, csak mert az MTA a CEU-ügyben nem ért egyet a kormánnyal.

Szerintünk a kabinet szorongó viszonyt ápol az értelmiséggel és a médiával. Holott a rendelkezésére álló szürkeállomány nem indokolja ezt a komplexust. És szerintünk nem jó az a világ, ahol a központ csak a fejbólogatókat viseli el, hívják a helyet Európai Uniónak vagy Magyarországnak. Az Orbán-kormány teljesítménye alapján bízhatna önmagában és másokban, mert a bizalmatlanság mindent szétfeszít.

Ha bennünket jogosan kritizálnak, változtatunk, mert nem vagyunk tévedhetetlenek. Ellenben a közösségünk szétverését célzó hazug vádakat visszautasítjuk.

Irányt a jövőben sem váltunk, továbbra is azokat a tetteket pártoljuk, amelyek a polgári Magyarországhoz visznek közelebb bennünket.

Utóirat: Szikszai Péter azt írja, hogy „amikor Simicska két üveg whisky után elindult Pestre, hogy kiba…k minden orbánistát”, akkor ők [mármint mi – a szerző] vigyázzba állva várták a hős felszabadító csapatokat”. Ez a mondat annak az embernek a tollából bújt elő, aki azután foglalta el a Hír TV hírigazgatói posztját, hogy Simicska Lajos 2004 augusztusában eltávolított az általam alapított televízió éléről.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.