Megleckéztetni Sorost

/ 2017.04.12., szerda 15:29 /

A CEU-ügy valóságos politikai bombaként robbant a hazai közéletben, ellenállásra sarkallva az urbánus értelmiséget és az egyetemista fiatalokat. A hatalom erődemonstrációjától átitatott történet arra világított rá, hogy Magyarországon milyen gyenge lábakon áll a szabadság, és hogy a biztonság egy erőteljes kormányzati mozdulattal bárki lába alól kirántható.

Aligha kérdés, hogy a hatalom ez ügyben nem jó szándékkal közelített a CEU-hoz, és beavatkozásának célja nem a szabálytalanságok megszüntetése volt csupán. A Soros-világ reprezentánsának nemes egyszerűséggel borsot akartak törni az orra alá. Ellenkező esetben egy hazánkban negyedszázada működő felsőoktatási intézményt illett volna felkészíteni a változásra.

Beszédes, hogy a CEU-t nem szembesítették a 28 külföldi tulajdonú egyetemről szóló vizsgálati anyaggal, reakciójára nem tartottak igényt, a törvényjavaslat formájában benyújtott „vádiratot” pedig kivételes eljárásban – az illetékes bizottságot megkerülve – hajtották át az Országgyűlésen. Csak hab a tortán, hogy az „ítélet”, azaz a megújított jogszabály kimondja, hogy a CEU jövőbeni működése olyan államközi egyezménytől függ, amely kívül áll a felsőoktatási intézmény hatókörén…

Az eljárás minden részletében A tanú című film Magyarországára emlékeztet. Csak nincs kedvünk nevetni rajta. Főként, hogy jelen idejű, és a kiszolgáltatottságunkat példázza.

A kormányzati cselekvés „metakommunikációja” az eljárás gyorsításával, az érintettek negligálásával és az egyetemet alapító Soros György elleni verbális agresszióval együtt a leckéztetésről, a sarokba szorításról, a kibabrálásról szólt.

Őszinte a kérdés: mit lehetett itt félreérteni? A Soros-hálózat embereinek mást sem kellett tenniük, mint világszerte leütniük a feladott magas labdákat – és számolni a találatokat.

Ebben az ügyben megint összesűrűsödött mindaz, amit az unortodoxiát előhívó és legitimáló válságidőszak lecsengése óta a kormányzati munkában nem ritkán kritizálunk. Ezúttal sem hiányzott a hirtelen vezérelte ötlet, a türelmetlen végrehajtás, a járt utak megkerülése, a partnerek semmibevétele, a közvélemény felkészítésének teljes hiánya.

És nincs kétségünk afelől, hogy támadás így is és úgy is érte volna az eljárást. Megvádolták volna a kormányt, körberoadshow-zták volna a világot, és meglehet, akkor is Nobel-díjasok és egyetemi tanszékek sora protestált volna a szűkülő jogosítványok miatt – de a változást kezdeményezők legalább tiszta lelkiismerettel és őszinte tekintettel mondhatták volna érveiket. És a kívülállók közül senkinek sem kellett volna barátkoznia a gondolattal, hogy a történtek bármikor bármelyikükkel előfordulhatnak még.

Az eljárás brutalitása azért is káros, mert elfödi, hogy a kormány - saját interpretációja szerint - a hazai egyetemek versenyhátrányát igyekezett kiküszöbölni, és a megszolgálatlan kiváltságot akarta elvonni. Csakhogy tettét a Soros-világgal szembeni indulat vezérelte. Ami pocsék tanácsadó. Így fordulhatott elő, hogy a processzus vállalhatatlansága miatt a törvényjavaslatnak önkéntes pártolója alig akadt. Valós vagy vélt sértettje ellenben ezerszám.

A kormányerők politikai játszmája még így is – városi szavazók sokaságának elvesztésével és vidéki, jobbikos hívek megnyerésével – nullszaldósan végződhet. Csakhogy az élet, valamennyiünk élete – egyéni sorsokkal, teljesítményekkel, elkötelezettségekkel telve – sokkal színesebb és fontosabb annál, mint hogy bárki is csupán politikai játszmaként tekinthessen rá.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.