valasz.hu/itthon/orban-gaspar-ismet-a-nyilvanossag-ele-allt-itt-az-uj-video-a-felhazrol-120329

http://valasz.hu/itthon/orban-gaspar-ismet-a-nyilvanossag-ele-allt-itt-az-uj-video-a-felhazrol-120329

Megszületett a neoliberális pénzügyi rendszer alternatívája

/ 2018.02.05., hétfő 09:20 /

Új irány a közgazdaságtanban– ezzel a felkiáltással mutatja be szerdán a KETEG Oikonomia Kutató Intézet Alapítvány Paul H. Dembinski Etika és felelősség a pénzügyi életben című könyvének magyar nyelvű kiadását. A Fribourgi Egyetem tanszékvezetője, számos egyetem vendégprofesszora, közgazdász és politológus a kötetben arról ír, hogy a XX. századi világháborúk, a nagy gazdasági világválság, majd a kommunizmus bukása, illetve a jelenkori pénzügyi válság után az emberiség új, méltányos, ember- és értékközpontú termelési-társadalmi módért kiált.

A Kairosznál megjelent mű legfőbb állítása, hogy a neoliberális pénzügyi rendszernek van alternatívája, Dembinski szerint ugyanis az etika és a felelősség között nincs áthidalhatatlan szakadék. Sőt a szerző az egyik legkritikusabb területen, a bankári-banki ügyletekben a hat fő fejezet mindegyikében, más-más szempontokra kiterjedően megvizsgálja az etikus magatartás szempontjait és esélyeit.

A szerző szerint az emberi lét csak akkor érdemelheti ki a „kiteljesedett” jelzőt, ha „másokkal együtt és másokért él”. Ennek két feltétele van: a csoporton belüli létezés harmóniája és a kapcsolatok konfliktusmentessége; a szolgálat és a kölcsönösség szempontja. Dembinski egyúttal felhívja a figyelmet, hogy a vagyon a katolikus hagyományban arra szolgál, hogy minden ember javára használjuk, s ez azt jelenti, hogy a vagyon felhasználásának a másokkal való törődés kötelessége szab határt.

A pénzügyi világ három évtizedes eufóriája után kirobbant válság feltárta a helyzet paradoxon természetét. Míg utóbb a válság szakmai, számviteli, jogi és szabályozási okait tisztázták, az etikai dimenziókról megfeledkeztek. Dembinski célja ezért nem más, mint meghatározni a cselekvés új útjait, amelyek kibékíthetik egymással a társadalmat, a gazdaságot és a pénzügyi rendszert. Nem pusztán az a célja, hogy kiszorítsa a pénzvilágot onnan, ahol túlságosan is átvette a hatalmat, hanem hogy visszaadja a pénzügyi ágazatnak a józanságot, s a társadalom nagyobb javára fordítsa a pénzügyi intézmények működését.

A bemutató helyszíne: PADE Alapítvány Oktatási Központ (1013 Budapest, Döbrentei utca 2.). Program:

17.30-18.00. Érkezés, regisztráció

18.00-18.10. Baritz Sarolta Laura OP, házigazda – megnyitóbeszéd

18.10-18.20. Dabóczi Kálmán vezérigazgató (BKK Zrt.) – köszöntő

18.20-18.30. Lentner Csaba egyetemi tanár (NKE) – a könyv méltatása

18.30-19.20. Paul H. Dembinski előadása

A könyvbemutató ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.