Mi történik itt? Soros György már senkit se érdekel?

/ 2018.03.05., hétfő 11:25 /

Bencsik András győzött: a Fidesz tényleg leállt az elemi iskolai szintű sorosozással, hogy még egyszerűbben fogalmazza meg legfőbb, egyben egyetlen üzenetét. Bevándorló ország leszünk vagy sem – 2018-ra a teljes magyar közéletet sikerült egy darab, a valósággal csupán részhalmazt alkotó kérdéssé zsugorítani. (És most itt jönne egy hosszú, kifejtős rész, de semmi kedvem hozzá, mert minek, hiszen a laktanyázás is kamu, az enszezés meg pláne. Karácsonyék nem úgy mondták, nem azt mondták, az ENSZ pedig nem akar senkit semmire kötelezni, ráadásul 2015-ben még épp Orbán Viktor volt az éllovasa ugyanezen ENSZ ugyanezen törekvéseinek, de hagyjuk, tényleg, egyszerűen fárasztó.)

Viszontellenben. Csütörtökön odahaza jártam Zemplénben; Sárospatakon tartották a Sátoraljaújhely-Sárospatak-Encs választókörzet ellenzéki képviselőjelölti vitáját. De ez nem a Közös Ország Mozgalom rendezvénye volt, hanem helyi civilek önerőből, minden külső segítség nélkül hozták össze. Engem pedig kifejezetten érdekelt, hogy milyen a hangulat otthon, mi érdekli, mit gondol a nép.

És a két és fél órás fórumon nem volt sorosozás. Hogy a jelöltek nem jöttek elő vele, az persze érthető, de a száz-százhúsz fős közönség se tette fel a fideszkérdést: ha győznek, lebontják a kerítést? Vagy hogy bevándorlókat telepítenek Zemplénbe?

Egyébként a rendszerváltás óta Sátoraljaújhely lélekszáma 20, Sárospataké 17 százalékkal csökkent. Két és fél évtized alatt eltűnt a polgárok ötöde. S hogy még jobban fájjon: leginkább a fiatalok mennek, mert a valamely távoli nagyvárosban elvégzett főiskola, egyetem után már nincs miért visszatérniük. Ráadásul mostanában már a szülők is követik őket – ha a gyerek nincs otthon, minek maradjanak.

Nem a migráció, hanem az emigráció a téma. Keleten a helyzet változatlan.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.