Miért fideszes a falu? – A választási adatok mögé néztünk

/ 2018.04.19., csütörtök 18:00 /
Miért fideszes a falu? – A választási adatok mögé néztünk

A kormánypárt elsősorban falun mozgósított, a községekben élők szavazataival nyerte meg a választásokat – hallhattuk az elmúlt napokban. De tényleg igaz ez? Miként húzhatták be a romák tömegeinek voksait is? Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

A falvakban országszerte magasabb volt a választási részvétel, és a községekben a Fidesz előnye az országosnál is nagyobb volt – ez a politológusi vélemény a választások után bejárta a sajtót. Csakhogy van egy kis bökkenő: nemcsak a magyar városok nagyon különbözőek, hanem a falvak is. A százezernél népesebb városok közül egyik helyen Kósa Lajos nyer toronymagasan, a másik helyen pedig az ellenzék jelöltje, Mellár Tamás. Ugyanígy egészen másként járultak az urnához a nagyvárosokhoz közel eső, lényegében azok zöldövezeteként működő települések, mint az onnan távolesők, vagy a romák által lakottak.

Kétségtelen, hogy vidéken még erősebben hatott a kormány migránsüzenete és a kormánymédiában felépített alternatív valóság, de fontos az is, hogy falvainkban lényegében megszűnt a baloldal. A Heti Válasz körzetek egész során mutatja meg, miért tévedés azt gondolni, hogy a falvak nyerték meg a választást a Fidesznek – miközben persze a kétharmadot valóban a kistelepülések szállíthatták Orbán Viktoréknak. 

Részletes háttér az április 19-i Heti Válaszban. Lapunk elektronikus formában a Digitalstandon is kapható.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.