Miért nem indul a Jobbik Józsefvárosban?

/ 2018.05.17., csütörtök 14:30 /

A Jobbik nem indít jelöltet a fővárosi időközi választásokon. Az Állami Számvevőszék büntetésével magyarázva cselekszik azt, amit az április választások előtt még politikai hibának tartottak.

Ahogy az előre várható volt, a Jobbik levonta a következtetéseket az országgyűlési választások eredményéből, és az időközi polgármester-választásokon nem indít jelölteket a fővárosban. Józsefvárosban így teljes parlamenti ellenzéki együttműködés alakul ki a július 8-i időközi polgármester-választásra, amit azért kell megtartani, mert Kocsis Máté, a Fidesz országgyűlési képviselőként nem őrizette meg kerületi vezetői címét. A parlamenti bal Győry Péter liberális közgazdászt, szociális szakértőt indítja függetlenként a választásokon, a közös ellenzéki jelöltet ez úttal nem gyengíti a Jobbik egy saját aspiránssal. A parlamenti ellenzék kerületi szinten teszteli, mire menne, ha szemtől szembe, vagyis egy kormánypárti egy ellenzéki felosztásban gondolkodnának a következő időszakban.

Nemcsak politikai szempontból racionális ez a döntés az ellenzék számára, a Jobbiknak tényleg anyagi gondjai vannak. Az Állami Számvevőszék akadályozása miatti nyomozást ugyan megszüntették ellenük, de a bíróság elutasította azt a keresetüket, amit a tiltott kampányfinanszírozás elfogadása miatt az ÁSZ által rájuk rótt, összességében 662 millió forintos kötelezettség megtámadására indítottak. Mivel ezzel a hazai jogorvoslati lehetőségek lezárultak, csak nemzetközi bírói fórumhoz fordulhatnak, ami egyébként nem látszik eleve esélytelennek, de nincs halasztó hatálya. Az összeget így várhatóan a júliusban átutalandó állami működési támogatásból kezdik el vonni a párttól, vagyis a kincstár lényegében nem utal számukra. Adakozásból ugyan januárig összegyűlt több mint százmillió forint a párt számára, de ezt nem fordítják kampánycélokra, nem is nagyon tudnák, mert várhatóan rövidesen azt is leemelik majd a számlájukról.

Vagyis összességében az történik, hogy az Állami Számvevőszék a választások előtt az ellenzéket végigbüntette tiltott kampányfinanszírozásért, a Fideszt és a KDNP-t viszont nem, mondván a kormánypártokat majd csak jövőre ellenőrzik. Végül is ez, az ellenzékre hátrányos lépés teremti meg a parlamenti oppozíció közös jelöltállításának feltételeit, mert a Jobbiknak nem kell arra hivatkoznia: tévesen ítélték meg a parlamenti választások előtt, hogy nem az összefogáson, hanem a részvételi arányokon múlik az ellenzék sikere. Más kérdés, hogy egy újabb kétharmadra veszített választás után szétzilálódott ellenzék – vagyis a meghatározó arcát, Vona Gábort elveszítő Jobbik és a megmaradásán lamentáló MSZP –mellett ennek mekkora a politikai tétje.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.