Most figyeljék a kezeket: még megszerezheti a Telenort Mészáros Lőrinc!

/ 2018.03.21., szerda 12:19 /
Most figyeljék a kezeket: még megszerezheti a Telenort Mészáros Lőrinc!

Pontosan az történik, amit a Heti Válasz másfél hónapja megjósolt: olyan nagybefektetőhöz kerülnek a Telenor kelet-közép-európai leányvállalatai, akinek érdekében állhat továbbadni a magyarországi mobilszolgáltatót a Mészáros Lőrinc-féle Konzum-csoportnak.

A Heti Válaszban február elején azt írtuk: igény ugyan volna rá, de egy lépésben szinte biztosan nem jut Mészáros Lőrinc kezére a versenyhivatali célkeresztbe került Telenor Magyarország.

Mindezt arra alapoztuk, hogy lapunk forrásai határozottan állították: a Telenor-csoport nem adná el itteni érdekeltségét egy Konzum-típusú cégnek. A felcsúti polgármester vállalata ugyanis túl közel van a politikához, s Mészáros Lőrinc számos üzleti sikere kizárólag a kormányzati, államigazgatási döntéseknek köszönhető. Idehaza sokan gúnyosan legyintenek az etikai elvekre, de Norvégiában ez másképp működik. Bár a Telenort a tőzsdén jegyzik, a vállalatcsoport többségi tulajdonosa a norvég állam, s az ottani ellenzék, a sajtó és a befektetők árgus szemekkel figyelik minden lépését.

A norvégok ma nyilvánosságra hozott döntése tehát nem meglepő: a Telenor a közép- és kelet-európai térség legnagyobb magántőke-befektetőjeként jegyzett cseh PPF-csoportnak csomagban adja el magyarországi, bulgáriai, montenegrói és szerbiai mobilszolgáltatóit. (A PPF alapítója és legfőbb tulajdonosa Petr Kellner, aki 2016-ban a világ 102. leggazdagabb embereként szerepelt a Forbes listáján.) 

Ezek után már csak az a kérdés, hogy a PPF-nek érdekében állhat-e a térségbeli Telenor-csoport feldarabolása, vagyis a magyar leány továbbszármaztatása a Mészáros-féle Konzumnak. Egy biztos: mivel a Telenor (és a Telekom) ellen nemrég eljárást indított a Gazdasági Versenyhivatal, akár gigabüntetés is kinézhet a cseh kézbe kerülő magyarországi mobilszolgáltatónak. (A gyanú szerint a Telenor és riválisa, a Telekom a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság 2014-es frekvenciatendere kapcsán egyeztetett a piac felosztása, valamint ajánlataik összehangolása érdekében, ami a versenytörvénybe ütközik. Olyannyira, hogy a maximális bírság a vállalatok éves árbevételének 10 százaléka, illetve elveszthetik a szóban forgó frekvenciák használatának jogát is.)

A Telenor Magyarország körül tehát sok a bizonytalanság, így a PPF aligha tud majd ellenállni a jelenlegi magyar kormánnyal szívélyes viszont ápoló Konzum méltányos ajánlatának. (Ha pedig megpróbál ellenállni, nincs kizárva, hogy a GVH szigorával találja szembe magát.) Az áprilisi választások eredménye azonban ezt a bizniszt is befolyásolhatja: amennyiben a Fidesznek nem lesz többsége, mind a PPF-nél, mind a Konzumnál stratégiaváltó hangulatba kerülhetnek a döntéshozók.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.