Nébih-vizsgálat: nagy baj van a magyar tejfölökkel

/ 2018.04.26., csütörtök 11:43 /

A Nébih 29-ből 15 gyártó ellen indított eljárást. És nem, nem a bűnös Nyugat szentségtelenítette meg az igaz magyar tejfölt. A Cserpes-hívők lázonganak. 

A tejföl a magyar konyha egyik alapja, az ételek megkoronázója – vagy elrontója. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal mostani felmérése alapján nem lehetünk nyugodtak: 29 gyártóból 15-nél hibát találtak.

Leginkább azt, hogy nem volt elég zsíros a tejföl (pedig kellemesen savanykás íze mellett ez a lényege), bár 20 százalékot tüntettek fel a csomagoláson, ezt az értéket nem érte el. Vagy penészes volt, esetleg nem úgy gyártották, ahogy kellett volna, vagy a felirattal vágták át a tisztelt vevőt.

És nem, ezek nem nyugati termékek, amit Keletre szállítottak kissé higítva, adalékosítva, zsugorítva. Ezeket mi magunk gyártjuk magunknak. Mindössze két külföldi gyártmány volt az elkaszált termékek között, de az egyiket nyugodtan nevezhetjük hazainak: a Romániában gyártott Erdélyi tejföl az, és éppen ebből spórolták ki a legtöbb zsírt.

A Nébih rangsorolta is a termékeket, íme tehát a nagy nemzeti tejfelverseny győztesei (a hatóság kedveltség alapú listája alapján; azért nem egyezik a Nébih-honlapon található listával, mert kihagytuk a kifogásolt termékeket):

1. Lipóti

2.  Tolle

3. Abaúj

Meglepődtünk, hogy a lista végén a Cserpes terméke található az Erdélyi mellett. A kézműves tejföllel komoly baja volt a hatóságnak, túl kevés volt benne a tejsavbaktérium. 

(Más kérdés, hogy ettől szerkesztőségünk Cserpes-hívő tagjai teljesen kiborultak, és a tejsavbaktériumok újraszámolását követelik. Nem nagyon tudjuk mire vélni a CBA tejföl előkelő helyezését sem.)

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.