Nem véletlen, hogy Budapestre vezetett a lengyel kormányfő első hivatalos útja

/ 2018.01.03., szerda 15:00 /
Nem véletlen, hogy Budapestre vezetett a lengyel kormányfő első hivatalos útja

Ha bárki abban reménykedett, hogy a magyar és a lengyel miniszterelnök szóba hoz bármit is abból, ami országukkal kapcsolatban a nemzetközi közvéleményt foglalkoztatja, akkor nagyot kellett csalódnia.

Sem a Lengyelországgal szemben az Európai Bizottság által példátlan módon megindított 7-es cikkely szerinti eljárás – amely miatt a lengyel kormányfő jövő héten Jean-Claude Junckernél ebédel Brüsszelben –, sem Oroszország. Csak a két politikus számára fontos és nem kellemetlen ügyek. Röviden így jellemezhető Orbán Viktor magyar és Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő sajtótájékoztatója, amelyet ma délután tartottak a Parlamentben.

Bár nem sorolták fel mint a találkozó napirendi pontját, de elég meglepő lenne, ha az Európai Bizottság lépése nem került volna szóba, hiszen már önmagában az jelzésértékű, hogy Morawiecki első (kétoldalú) miniszterelnöki útja Budapestre vezetett. De minthogy erről több az előre leosztott kérdésekre adott válaszokból sem derült ki, íme egy csokorra való a két miniszterelnök által elmondottakból:

Fotó: MTI/Kovács Tamás

Orbán Viktor:

„Igencsak szükségünk lesz jó jelekre, 2018 fontos év lesz, mert ez az utolsó teljes éve az ebben az 5 éves európai választási ciklusban.”

„Többet adunk hozzá az EU erejéhez, mint amit bárki gondolt 2004-ben; senki nem gondolta volna, hogy mi leszünk az EU gazdasági motorjai.”

„(Gazdasági erőnknek) megfelelő súllyal akarunk beleszólni az EU jövőjébe, mert van erről víziónk. Nem akarunk birodalomban élni. Ha valaki erős EU-t akar, akkor erős tagállamok kellenek.”

„A lengyelekkel való szövetség azt jelenti, hogy egy bátor néppel vagyunk szövetségben, amely minden megállapodásban kitart, a ránk váró küzdelmekben is. Az idei a nagy összecsapások és a nagy viták éve lesz, sok ország gondolja úgy, hogy ahhoz, hogy a bevándorlás dülőre vigyék, 2018 az utolsó nagy lehetőség.”

„Nevezhetik populizmusnak, de Európában az fog történni, amit az emberek akarnak.”

„Egyikünk sem akar német pénzen élni, de szívesen fogadunk beruházásokat.”

A január 1-jén kezdődött lengyel ENSZ BT-tagság azt jelenti, hogy képviselik „a saját szabadságát vérrel kivívó országok álláspontját”.

Mateusz Morawiecki:

„Egységes rálátásunk a az Európában folyó kérdésekre, a V4 pedig fontos sík.”

„Hiszünk Európában, közösen szeretnénk építeni.”

„A Brexithez egységesen kell hozzáállni, mert a britek kilépésével sokkal kevesebb EU-s forrás áll majd rendelkezésre.”

„A migráció kérdésében teljes az egyetértés, a lengyel álláspont két éve változatlan: a tagállamok joga eldönteni, kit akarnak befogadni.”

Ennyi.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.