valasz.hu/itthon/szivbeteg-kislany-halala-felreertesekrol-es-meltatlan-tamadasokrol-beszel-a-foigazgato-124672

http://valasz.hu/itthon/szivbeteg-kislany-halala-felreertesekrol-es-meltatlan-tamadasokrol-beszel-a-foigazgato-124672

Nincs több titok: régi terv az MTA megregulázása

/ 2018.07.02., hétfő 06:00 /
Nincs több titok: régi terv az MTA megregulázása

Már az előző ciklusban született terv az MTA átalakítására, de ezt akkor még konzervatív tudósok közreműködésével le tudták szerelni – derül ki a digitális Heti Válasz új számából. Noha javításra a tudósok szerint is szükség van, a kutatási pénzek központosítása az oktatásban már megtapasztalt módon a bürokrácia burjánzását okozhatja.

Menteni, ami menthető – mintha ezt a jelszót adta volna ki a Magyar Tudományos Akadémia vezetése a magyar tudományos kutatás forrásait központosító kormányzati tervekkel kapcsolatban. A Palkovics László innovációs és technológiai miniszterrel (ITM) – nem mellesleg akadémikussal – folytatott keddi tárgyalás előtt Lovász László akadémiai elnök célul tűzte ki, hogy a kutatóhálózat működését közvetlenül biztosító összeg az MTA kezelésében maradjon.

 

Mi az oka annak, hogy a harmadik Orbán-kormány első hónapjainak az MTA megreformálása lett az egyik legnagyobb sztorija? Információink szerint már az előző ciklusban is volt terv arra, hogy az akadémiai kutatóintézeteket felosztják az egyetemek között. Két legyet akartak ütni egy csapásra: karcsúsították volna a merevnek érzékelt MTA-t, úgy, hogy a nemzetközi rangsorokon gyengécskén szereplő magyar egyetemek intellektuális tűzerejét is növelik. A Lázár János akkori kancelláriaminiszter képviselte terv leszerelésében nagy szerepe volt Freund Tamás világhírű agykutatónak, akadémikusnak.

Részletes háttér a június 27-i Heti Válaszban; lapunk jelenleg csak elektronikus formában kapható a Digitalstand.hu oldalon.

 

 

Felhívás!
Ha szeretné támogatni lapunk újraépülését, kérjük, támogassa szerkesztőségünket a Heti Válasz Kiadó Kft. 11794008-20532422-es bankszámlaszámán.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.