OLAF-meló

/ 2018.02.14., szerda 15:47 /

Egy éve annak, hogy OLAF-jelentéssel kelt és azzal is tért nyugovóra az ország. Hírműsor, újság, portál nem maradt hivatkozás nélkül, holott korábban kevesen tudták, mi fán terem az Európai Csalás Elleni Hivatal, ezért aztán különösebb jelentőséget sem tulajdonítottak neki.

Csakhogy 2017 elején elkészült a 4-es metróberuházás részletes vizsgálati anyaga, és abban olyan megállapítások szerepeltek, amelyek alkalmasnak tűntek a baloldali ellenzék teljes marginalizálására. Az OLAF szabálytalanságok és visszaélések garmadáját azonosította, majd, mintegy konklúzióként, 59 milliárd forint uniós pénz visszatérítésével fenyegetett. Aduászt csúsztatva a Fidesz kezébe.

A kormány nem is fukarkodott a sajtótájékoztatókkal, a kinyilatkoztatásokkal és jelzőkkel. „Minden idők legkorruptabb beruházásáról” zengtek a címek, kevéske fenntartással sem élve. Kicsit sem apellálva az OLAF-ot megerősítő vagy gyengítő hazai kontrollvizsgálatok várható eredményére. Elvégre Magyarország független ország, amely kinyilváníthatja bizalmatlanságát az uniós intézmények termékeivel szemben. Hátha azok nem kívánt befolyás alatt készültek.

De nem. A kommunikációs gépezet motorjai felbőgtek, és teljes gőzzel visszhangozták az OLAF megállapításait. Merthogy az pillanatnyilag jó ötletnek tűnt. Külső tényező állította, hogy itt bizony közösségi pénzeket sinkófáltak el a baloldali kormány és főváros idején, és mást sem kellett tenni, csak idézgetni a hiteles forrású jelentés inkriminált részeit.

A felforrósodott kedélyeket a szocialisták és Demszky Gábor hiába is igyekezett hűteni, megkérdőjelezve a vizsgálati anyag megalapozottságát, esélyük sem maradt a pártatlan és elfogulatlannak kikiáltott OLAF-fal szemben. A korrupció pecsétje ütött a baloldalon, az OLAF pedig ismertté és elismertté vált.

Aztán eltelt egy év, és újabb OLAF-jelentés készült el. Csakhogy ennek már nem az ellenzék, hanem a kormány állt a célkeresztjében. Az Európai Csalás Elleni Hivatal az Elios Innovatív Zrt. itthon már sokszor felemlegetett fényforrás-korszerűsítő roadshow-ját szedte ízekre. A program – mely fideszes irányítású magyar városok tucatjában váltotta le a régi közvilágítást az uniós szabvány szerinti újra – menedzselésében kulcsszerepet játszó Tiborcz István alapító, résztulajdonos a miniszterelnök későbbi veje.

És a kocka fordult. Miközben az ellenzéki sajtó tobzódik a gyönyörűségben a bűnszövetségben elkövetett korrupcióra utaló részletektől és a kilátásba helyezett 13 milliárdos büntetéstől, a kormánypárti média előbb lefagyott, majd hogy az elhallgatás nem vezetett eredményre, egymásnak ellentmondó mentőakciókba kezdett. Hol az első pályázatokat meghirdető Bajnai Gordonra, hol az Eliosban időlegesen tulajdonostárs Simicska Lajosra, hol meg a választások menetébe beavatkozó idegen erőkre terelve a figyelmet.

És persze feltűnő, hogy az OLAF-jelentésről szóló első híradás nem itthon, de a The Wall Street Journalban látott napvilágot, valamint az is, hogy az üggyel a The New York Times és a The Guardian is szokatlanul nagy terjedelemben foglalkozott. Ezért nem képtelenség politikai szándékokat sejtetni a háttérben, mondván, a nemzetközi nagytőke szeretné megbuktatni az útjában álló Orbán-kormányt, ezért egy – nemzetközi mércével mérten – egérügyből elefántot fúj. Csakhogy ez az érvelés a 4-es metróberuházás kapcsán felépített kormányzati falon – az OLAF-jelentés megkérdőjelezhetetlenségén – szétkenődik. És arra a kérdésre sem ad választ, hogy ha az európai hivatal a kormányerők eltávolításán munkálkodik, elsőként miért a baloldali ellenzékre mért megsemmisítő erejű csapást.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.