valasz.hu/itthon/feneketlen-tavi-ingatlanugy-lazar-janos-900-millios-mutyiba-tenyerelt-bele-felsikerrel-129166

http://valasz.hu/itthon/feneketlen-tavi-ingatlanugy-lazar-janos-900-millios-mutyiba-tenyerelt-bele-felsikerrel-129166

Olimpiát – sportszerűen

/ 2017.02.01., szerda 14:32 /

Emlékszik bárki is olyan képekre, amelyek apátiába zuhant, zokogó embereket mutatnak, miután városuk elnyerte az olimpia rendezési jogát? Nekem úgy rémlik, a döntés helyszínéről és a hazai terekről euforikus hangulatú felvételek járták be a nagyvilágot. Merthogy olimpiának otthont adni nem istenverése, de dicsőség.

Így van ez már több mint száz éve, és így lesz idén szeptemberben is, amikor a Nemzetközi Olimpiai Bizottság Limában – Budapest, Los Angeles és Párizs közül – kihirdeti a világjátékok 2024-es helyszínét. Mindezt csak azért bocsátom előre, mert fővárosunk olimpiai pályázata körül olyan hangulat kezd kialakulni, mintha az ellenzők valami eszelős katasztrófától akarnák megszabadítani az országot.

Lehet ugyan mutogatni lepukkant stadionokat, amelyek a sportvilág legnagyobb eseményeit szolgálták, mostani állapotukban pedig az olimpia rendezése ellen szólnak. De őszintén, Budapest hány rozsdafoltot tud felmutatni anélkül is, hogy valaha is vendégül látta volna a világot? És ha valaki hajdani helyszínekre, Barcelonába, Szöulba vagy Sydneybe utazik, nem a lepusztultság jeleivel, hanem prosperáló városokkal szembesül. Los Angeles és Párizs ugye nem mazochizmusból akarna újra otthont adni a világjátékoknak?

Az olimpia rendezése ellen agitálók – akarva vagy akaratlan – lemondanának a győzelem, majd a készülődés és a vendéglátás öröméről. Elvennék azt a tudatot, hogy képesek vagyunk otthont adni egy világméretű rendezvénynek, amely tettből pedig jó következtetésekre juthatnánk önmagunkról, mi több, még a világ is jó következtetésre jutna rólunk.

Az okfejtésnek ezen a pontján érkezhetünk az olimpia ellen ágálók, az aláírásgyűjtők, mi több, az aláírók lehazaárulózásához. Pedig jobban járunk, ha elgondolkodunk azon, vajon miért gyűlnek az olimpia elleni aláírások hűvös halomban. Az ugyanis önnyugtatásnak gyenge érv, legfeljebb közizgatásnak erős, hogy mi vagyunk a sok tízezer hazaáruló országa. E szörnyű felismerés ugyanis tömeges bebörtönzéseket kívánna. Feltéve persze, hogy komolyan vesszük saját szavunkat.

Ráadásul nagyon keresnünk sem kell az okot, amely budapestiek sokaságát indítja el az aláírásgyűjtő asztalok felé. Csak meg kell hallanunk, hogy az emberek – úgy is mint honfitársaink – nagy számban akarják jelezni, hogy életük irányítását a kezükben tartanák. Az olimpiával kapcsolatban vannak mesterségesen keltett félelmek, amelyek kicsiségünket, alkalmatlanságunkat hangsúlyozzák. Terjesztőiket tekintsük a nemzet önbizalomhiányos Woody Allenjeinek. Közelítsünk feléjük így! De akadnak megfontolást érdemlő ellenérvek is, amelyek szerint úgy vállalunk sok ezermilliárdos terhet adófizetői nyakunkba, hogy az előkészítő munkákból leginkább a fair play szelleme fog hiányozni. Így aztán nem (elő)versenyek lesznek a munkákért, amelyeken a legjobbak viszik el a pálmát, de kijelölt győztesek jutnak busás megrendelésekhez.

Nem a cél okozza sokak problémáját, sokkal inkább az odáig vezető út. S hogy ebben kétségek merülnek fel, az a mindennapi tapasztalás eredménye. A köznyelv leírása szerint nemcsak a stadion-és csarnoképítésekben győzedelmeskednek majd Mészáros Lőrincék, de ad absurdum, száz női mellen is nekik áll majd a zászló. Ami a helyzet karikatúrája, bár kevéssé vicces.

Szóval, jót tenne nekünk az olimpia rendezése, ha közben az olimpia eszmeiségét is meghonosítanánk. Más sem kellene, mint sportszerűen „játszani”. Úgy kevesebbszer kellene az összefogás fontosságára és a nemzeti érdekre hivatkozni. Egy olimpiai népszavazáson pedig – ha egyáltalán szükség lenne rá – döntő fölénnyel nyernének az igenek.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.