Önfelmentés és önpusztítás

/ 2017.06.14., szerda 16:32 /

Nagy a baj, mondják ismert és kevéssé ismert arcok a szemünkbe Gulyás Márton videójában.

Nagy a baj, mert mindannyiuk szerint választási törvényünk igazságtalan és antidemokratikus, ezért aztán lehetetlen leváltani a regnáló hatalmat. Csintalan Sándor, Törley Katalin, Hajós András, Gálvölgyi János és mások mondatai kapaszkodnak össze Pörzse Sándoréval és Zagyva Gyuláéval. A liberálisok vetik a vállukat a tőlük eddig legtávolabb álló radikálisokhoz. Hátha az össze nem tartozók koalíciója majd csodát tesz. Zagyváék épp ezt az elképzelhetetlen együttállást említik bizonyítékként a felemlegetett baj nagyságára. Mert akik sosem ülnének le egymással sörözni, azok most ugyanabba a kamerába nézve szólítják fel az ellenzéki pártokat egy igazságos és demokratikus választójogi törvénytervezet elkészítésére.

Láttunk már ilyet. A Donald Trump elleni kampányban többek között Robert Downey Jr., Julianne Moore és Scarlett Johansson épp ilyen ritmusú és képkivágású filmen biztatta az amerikaiakat a választáson való részvételre. És legyinthetünk persze, hogy nincs új a nap alatt. De ennyire másoltnak sem kellene lennie. A Fidesz könnyedén mondhatná, hogy ez a történet is Soros köpenyéből bújt elő, és nagyot biztosan nem tévedne.

De hagyjuk is a formát, forduljunk inkább a tartalom felé! Azt mondja a magyar kórus, hogy igazságtalan és aránytalan a választójogi törvény, ami nagy baj. Orbán Viktor kormánya nem leváltható, tehát a rendszer nem demokratikus. És nem vitás, hogy az erős kézzel irányított, egységes Fidesznek csak erős kézzel irányított, egységes, nagy pártok lehetnének veszélyes ellenfelei. Azokból viszont momentán hiány mutatkozik. Igény éppen lenne rájuk, de nem akad megformálójuk.

A Jobbik egységes ugyan, de fiatal, alakulófélben lévő képződmény, táborát illetően ma feleakkorának tűnik, mint a kormányzó erő. A balliberális oldal pedig hét éve miszlikekre szétaprózódottan várja, hogy valaki egyesítse. Mindeddig hiába. Pedig a háromosztatú politikai térben 35–40 százaléknyi választó is elégséges lehetne a győzelemhez, de ma az ellenzéki erők erre a mutatványra képtelenek. Ezért inkább a körülményeket, így a választási törvényt kárhoztatják. Azt állítják, hogy Orbánék legutóbb 44 százalékos győzelemmel jutottak kétharmados parlamenti többséghez, ami nem azonos az igazság teljes kibontásával, hiszen a Fidesz – nem mellékesen – még a 106 egyéni körzetből is megnyert 96-ot, ami hozzávetőlegesen 90 százalékos siker, és a két eredményből együttesen következik a rendkívüli mandátumfölény. (Azt meg csak egészen halkan jegyezzük meg, hogy az utóbbi uniós választások magabiztos kormánypárti sikerrel végződtek, noha azokat Európa országaiban ugyanazon szabályok között rendezték.) Könnyedén belátható, hogy az az ellenzéki erő, amely a rendszer stabilitását kizárólag rajta kívül álló tényezőkkel, elsősorban a választási törvény aránytalanságával azonosítja, az önfelmentés bűnébe esik, és hátráltatja a változást.

De mindennek oka van. A video kitalálói nem hisznek a választáson kivívott ellenzéki győzelemben, de bíznak az alternatív eszközök erejében. Ezért is hirdették meg Gulyásék, hogy ha a parlament nem változtatja meg a választási törvényt, akkor ősztől polgári engedetlenségi mozgalmak bénítják meg az országot. És aligha beszélnek a levegőbe. A Magyar Idők kedden arról írt, hogy radikális aktivistáknak polgári engedetlenségi képzést tartottak Kunbábonyban a rendőrség provokálására és intézmények elfoglalására.

Úgy tűnik, itt mindenki a kormányerők kezére játszik. A választók nem szeretik az anarchiát. A hatalomnak elegendő higgadtnak maradnia, és újabb kétharmados győzelmet ünnepelhet. Miközben az erősebb ellenzéket már bőven kiérdemelte.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.