valasz.hu/itthon/megsem-tiltottak-ki-a-belvarosbol-a-segwayeket-ez-tortent-valojaban-129222

http://valasz.hu/itthon/megsem-tiltottak-ki-a-belvarosbol-a-segwayeket-ez-tortent-valojaban-129222

Önuralom

/ 2018.05.30., szerda 14:45 /

A Jobbik bejelentette, hogy az MSZP által felfedezett, amúgy függetlenként induló Erdei Sándort támogatja a miskolci időközi önkormányzati választáson.

Az indokolás a jelöltet lokálpatriótaként említi, aki garancia lesz a városrész fejlődésére és biztonságának javítására. Hogy ez miből derült ki? Nem az eddigi közösségi munkából, bár a hét lelket számláló Szanticskán alpolgármesteri címhez jutott, sokkal inkább Erdei választási programjából. Ami, lássuk be, Magyarországon nem látszik erős bizonyító erővel bíró dokumentumnak. Erre a bal- és a jobboldalt átkaroló választási szövetséget építeni legalább annyira könnyelmű tett, mint banki őrző-védő feladatokkal megbízni egy arra tévedt járókelőt.

A történet ad hoc jellege akkor domborodik csak ki igazán, amikor megtudjuk, hogy a polgári nevén ismeretlen úriember Rokker Zsoltként szerzett magának ismertséget a Szeszélyes évszakokban, a Bruhahában és a Mikroszkóp színpadon. Afféle korlátozott hatósugarú röhögtetőként. A jelölő pártok alighanem azt gondolták, hogy ha már a győzelem megszerzése olyannyira bizonytalan, legalább a kampányesemények derűs hangulata legyen biztos.

De nem kell Miskolcra utazni, ha a politikafogyasztó kacagni vagy éppen borzongani akar. A közélet telis-teli van észbontó történetekkel. És mi másnak tekintsük, mint észbontó történetnek, hogy a szabad szemmel nem látható liberálisok, miután a szocialisták hátán bejutottak a parlamentbe, skorpióként csípték meg jótevőjüket és lehetetlenítették el a közreműködésükkel létrehozott frakciót? Eszméik érvényesülésének akadályoztatására hivatkoztak, míg pénzügyi követelésükre fény nem derült. Onnantól kezdve a szónál beszédesebb volt az írásba foglalt 60 millió forintos kölcsönszerződés. Mit szóljunk az MSZP volt elnöke elleni vizsgálatról a fenti, jogosulatlanul vállalt kötelezettség miatt? Vagy hogyan gondoljunk a tettlegességig fajuló LMP-s belharcra, amelynek végén Sallai R. Benedeket örökre kitiltották a pártból, Hadházy Ákost pedig két évre kizárták a tisztségekért folyó versenyből?

És mire jussunk a Jobbik belső tusakodásával, amelynek köszönhetően ország és világ láthatja, hogy a Vona-párti új elnök és a választáson kisebbségbe szorult ásotthalmi polgármester között feloldhatatlan a feszültség? Mert egyikük a néppártosodó jövőben hisz, a másik meg a szélsőségesen radikális gyökerekhez térne vissza, amely akarat népszerűsítésében a Jobbik vállalhatatlan múltját okkal ostorozó kormánypárti média készséggel segédkezik.

Az egész ellenzéki térfélen csak a Gyurcsány Ferencet és vidékét felvonultató Demokratikus Koalíció mentes a szétesettség jeleitől. Tény persze, hogy részükről az osztódás némi bravúr árán lenne csak elképzelhető.

S amíg az oppozíció önfia vagdosta sebeit gyógyítgatja, addig a kormányzó erő szép csendben úgy rendezi maga alá a jövőt, hogy ahhoz cseppnyi kétség se férhessen. Se a politikában, se a gazdaságban, se az igazságszolgáltatásban, se a médiában.

A „konszolidáción már túl vagyunk”, mondják, mosollyal a szemükben, miközben mindent megtesznek a belső és külső „ellenállási gócok” felszámolásáért. Azért, hogy a központi akarat, tekintet nélkül bármiféle külső tényezőre, akadálytalanul érhesse el céljait.

És nem lehet kétség, az ellenerő és konstruktív kritika hiánya – Rokker Zsoltikkal az ellenzéki sorokban – növelni fogja a rendszer hatékonyságát. Látszólag bizonyosan. De egyben a sérülékenységét is. A választáson túl már csak szurkolhatunk. Leginkább azért, hogy a kétharmados hatalom ne csak a rá váró feladatokat uralja, de önmagán is uralkodjék.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.