Orbán a célpont

/ 2004.08.12., csütörtök 08:23 /

Zömmel a szűklátókörűséget, az elfogultságot, a kétszínűséget, a jól ismert kettős mércét tükrözik azok a román lapvélemények és politikai nyilatkozatok, amelyek Orbán Viktor Fidesz-elnök tusnádfürdői beszédét elemzik, támadják.

Nastase helyre teszi Orbánt, a Fidesz sürgeti az erdélyi magyarok autonómiáját - írja a Ziua

A Flacara lui Adrian Paunescu (Adrian Paunescu Fáklyája) különös nevű hetilap foglalkozott a legtöbbet Orbán Viktor autonómianyilatkozataival. A lap igazgatója, mindenese Paunescu PSD-szenátor, akit a Ceausescu diktátor házaspár udvari költőjeként is szoktak emlegetni. 1989 után, egy forradalmi lincselést megúszva, a kommunistautód Szocialista Munkapártban (PSM) kezdte új politikai pályafutását, majd átnyargalt az ugyancsak kommunistautód PSD-be. Írásai és tévéműsorai, szereplései révén a PSD legaktívabb szócsöve és véleményformálója, azaz propagandistája. A Paunescu-féle Flacara hetilap magyarellenes, gyűlöletkeltő összeállítást közöl az Orbán-nyilatkozatok ürügyén, amelyeket provokációnak nevez. Tizenegy parlamenti politikust szólaltatnak meg, mindegyik egyhangúlag elítéli a Fidesz-elnök autonómiát bátorító kijelentéseit, még az RMDSZ két szenátora is, noha valamivel árnyaltabban, mint mások. Az állásfoglalások mellett féltucatnyi elemző írás olvasható. Egyik "romboló eszmének", a másik "az irredentizmus és revizionizmus mérgének" nevezi Orbán kijelentéseit. Egy harmadik írás az antiszemita és magyargyűlölő Corneliu Vadim Tudor Nagy-Románia párti elnökkel és szenátorral egyetemben azt kéri, nyilvánítsák nemkívánatos személlyé Orbán Viktort Romániában. Egy negyedik Flacara-írás szerint "vészjósló szellem jár Erdélyben", egy ötödik pedig "hűbéri kísértetnek" nevezi Orbánt. Egy hatodik írásból megtudhatjuk, hogy a mai Magyarország nem az Osztrák-Magyar Monarchia.

Orbán Viktor arra bujtogatja a magyarokat, hogy harcoljanak az autonómiáért - írja a Curentul című napilap

De az igazi hatásvadász "alkotás" csak ezután következik: Adrian Paunescu 2004. július 29-i keltezéssel verset írt egy névtelen címzetthez, akit kísértetnek, döglött lovon ülő zsokénak, az erdélyi románokat öldöklőkhöz hasonlító személynek nevez, s arra figyelmezteti, hogy ne provokáljon visszavágást, fosztogatást és jajgatást, mert Erdély nem az ő udvara. A végén rímben kéri az "ismeretlent", hogy: "takarodj vissza a bőrödbe, hüllő!" (Eközben azonban éppen Paunescu az egyik olyan közszereplő, aki a legtöbbet foglalkozik a külhoni románok sorsával, jogharcával.)

Az Adevarul, az egyik legtekintélyesebb román napilap külügyi szakértője vezércikkben foglalkozik Orbán Viktor tusnádfürdői beszédével. Írásának címe: Régi rögeszmék az új Európában. "Az elkövetkezendő 15 évben nem lesz a maihoz hasonlóan kedvező esély a magyar autonómia számára" - idézi a cikkíró Orbánt, majd rosszhiszeműen hozzáfűzi: "Még csak az hiányzott, hogy Orbán fegyverbe szólítsa a magyarokat." A szakíró politikai öngyilkosságnak nevezi az autonómia követelését, és azzal érvel, hogy az etnikai autonómiát az 1996 őszén aláírt magyar-román alapszerződés szövege is elutasítja.

A Curentul napilap a tusnádfürdői szabadegyetem zárónapjáról közölt első tudósításának címében még arról ír, hogy "Orbán Viktor arra bujtogatja a magyarokat, harcoljanak az autonómiáért". Néhány nappal később viszont az említett napilap megállapítja, hogy a román kormánypárt Nicolae Ceauescu volt diktátor és az egykori Román Kommunista Párt módszereihez folyamodva támadja a Fideszt, amelyet más államok belügyeibe való beavatkozással vádol. Utóbbi mondatrész tökéletesen beilleszthető a Ceauescu-féle pártnyilatkozatokba, amikor például Washington vagy általában a nyugati közvélemény számon kérte az erdélyi magyarság elnyomását, súlyos jogsérelmeit vagy a tervezett falurombolást.

Találóan írták erdélyi magyar lapok - például a Krónika -, hogy Bukarest kettős mércével mér: a Dnyeszteren túli román közösség számára elvárja, megköveteli az etnikai jogokat, ám az erdélyi, székelyföldi magyarság autonómiatörekvéseit - ami ugyancsak etnikai jog - letaglózza, alkotmányellenesnek, államellenesnek minősíti.

Június 1-jén Medgyessy Péter kormányfő interjút adott a román közszolgálati rádiónak. Válaszaiban néhány mondatot románul mondott, bevallotta, hogy jól érti, ám kevésbé jól beszéli a román nyelvet. A romániai magyarság helyzetét, a román-magyar viszonyt is érintő félórás interjúban szó sem esett az autonómiáról.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.