Ördögfestés

/ 2017.01.18., szerda 14:43 /

Féligazságok és hazugságok egymáshoz vagdosásával telített a hazai közélet. A médiumok többségében a valóság már csak nyomokban létezik. Konstruált történetek, apropót sem kereső karaktergyilkosságok foglalják el a legfontosabb helyeket. Szünetmentesen. Pedig messze még a hivatalos kampánykezdet.

Az sem volt magától értetődő, hogy a helikopterezését letagadó Rogán Antal majd’ egy hétre kibérelte a Népszabadság első oldalát. Az viszont példátlan, hogy a középérdektelen Vona Gábor – hol Terry Black, hol egykori névváltoztatása, hol meg a betiltott Magyar Gárda néhány csalódott tagja miatt – hetek óta kibéleli a kormánypárti sajtót. Ha a hírek elhelyezése és terjedelme még kifejezné a fontosságukat, azt kellene gondolnunk, hogy a Jobbik ügyei a 2013-as a dunai árvízhez hasonló figyelmet érdemelnek...

Az össznépi vagdalkozáshoz a kormányzó erő szolgáltatta a legfrissebb muníciót, amikor bejárati ajtóstól rontott neki a magyarországi ngo-knak (nem kormányzati szerveknek), amelyek itthon a civil szervezetek gúnyáját öltik magukra. A vita alaphangját Németh Szilárd Fidesz-alelnök adta meg, amikor az „álcivilek” Magyarországról való kitakarítását helyezte kilátásba. És nem lehetett kérdéses, hogy a hatalom dühe és intézkedése nem általában a civil szervezetek ellen irányul, hanem csak az ngo-k ellen. Merthogy azokat külföldről finanszírozzák, és idegen érdekeket (is) szolgálnak.

A politikai túloldal mégsem akarta érteni a különbséget, és a teljes civil világ védelmezőjeként lépett fel. Ami persze rokonszenvesebb, mint feltakarni a Soros György támogatását is élvező szervezetek mellé.

Az értelmes párbeszéd lehetőségét már a kormányzati fellépés korlátozta, az ellenzéki válasz pedig ellehetetlenítette. Innentől kezdve két összebékíthetetlen felfogás vette célba az érzelmeket. Ezért is folyik azóta is a sorosozás, illetve a diktatúrázás, hogy a táboroknak még véletlenül se jusson eszükbe gondolkodni az igazság hol- és mibenlétéről.

Így nem jut szó arra, hogy az ngo-k annyira nem civilek, hogy nem is bírnak tagsággal, akik valamiféle közösségi ügyet emelnek a politika homlokterébe. Miként a kerékpárosok, amikor kerékpárutak építését, a KRESZ módosítását szorgalmazzák, vagy a városvédők, amikor környezetüket óvják a nagypénzű építtetőkkel szemben.

Az ngo-k valójában nemzetközi hálózatok fizetett alkalmazottakkal ellátott irodái. A globális piaci világ szempontrendszerét érvényesítik, nyomás alá helyezve a mindenkori kormányokat. Nem másért, csak hogy az országonként változó működési terepet egyensimaságúra gyalulják. Mert akkor a – még csak – fejlődő országokban mindig a kívülről érkező tőkeerősebbek, nagyobbak nyernek. Ennyi.

Az ngo-k hasonlítanak a hitelminősítőkhöz, csak ők a korrupcióra, az átláthatóságra vagy épp az emberi jogok tiszteletben tartására hivatkozva szorongatják a kormányokat, ha azok helyi érdekű akadályokat merészelnek fektetni a globális üzlet mozdonyai elé.

Mindezekkel együtt nem kell eltakarítani őket. Nem ördögök. Nemcsak vegzálnak, de moderálnak is. Ami ráfér minden hatalomra. Szűzies fátylukat azért érdemes fellebbenteni, hogy ne tündökölhessenek a minden érdek feletti kontroll megtestesítőiként.

Erről (is) lehetne beszélni. Csak fogyaszthatóbb a csihi-puhi. Az ördögfestés. Erre jobban iszik a tömeg.

Hát értelmes beszéd helyett cirkusz van. És amíg kenyér is jut mellé, folyik az ámítás. A baj csak az, hogy a politika közben leértékelődik, és ketrecharcosok küzdelmévé silányul. Ami nem viselhető. A figyelem ezért kutat új megmentő után. És rátalál a civilre.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.