Ördögök a részletekben

/ 2018.03.07., szerda 15:04 /

A hódmezővásárhelyi választás, ha teljesen új helyzetet nem is, de jókora zavart teremtett. Mindkét oldalon.

A Fidesz-táborban felvillant a vereség rémképe. Amelyhez már évek óta nem volt szerencséje. Meg is borzongatott mindenkit. Ki lehet kapni? – szökkent elő a kérdés, mint cápauszony Miami Beachen. Hogy a tervezett úszkálás helyébe a pánik telepedjen. A fejekbe rögvest a most mit is kellene tenni kérdés fészkelte be magát, ami kampányidőszakban fölöttébb veszélyes. Jelzi ugyanis, hogy megszűnt a bizalom az eddig megkérdőjelezhetetlen hitelességű kommunikációs központ iránt. Amely működésével kapcsolatban a közvélemény-kutatási eredmények korábban minden kétséget kioltottak, és minden ellenvéleményt lecsendesítettek. Azt üzenték, hogy a központ nemcsak mer, de tud, és eszerint cselekszik is. És mivel a sorosozás látszott a leghatékonyabb ellenfélsorvasztó technikának, hát földön, vízben és levegőben ez folyt. Mit folyt? Hömpölygött.

Ellenben a vásárhelyi vereség után az is egyértelművé vált, hogy a kötelezően előírt sorosozástól a legszorgalmasabb leckefelmondók is kiütést kapnak.

„A sorosozás már a fülemen folyik ki”, fakadt ki egyikük a Sajtóklubban, másikuk pedig azt ecsetelte, hogy fel kellene hagyni ezzel, mert a magyar nép ennél intelligensebb. És őszintén beszéltek. De hogy miért csak akkor? Nyilván azért, mert a katonásan szervezett rendszer első számú parancsa úgy szólt, hogy mindenben a központnak van igaza, a második pedig úgy, hogy ha a központnak mégsem lenne igaza, akkor az első számú parancs lép érvénybe.

A vásárhelyi kudarc azonban megroggyantotta az addig mindent jobban tudó kommunikációs központ pozícióját. A hitelesítő bázisként használt közvélemény-kutatók tekintélyét pedig romba döntötte, hiszen az előre jelzett győzelem nem érkezett meg.

Az arkhimédészi vágy ezúttal a Fidesz-kampány központjában éledt újjá: kellene egy biztos pont, hogy sarkából ki lehessen forgatni a világot. Csakhogy negyven nappal a választás előtt már nemhogy stratégiát vagy kampányvezérkart nem lehet cserélni, még lépést sem szabad váltani. Mert összeakadhatnak a lábak, és a menetelés burleszkbe illő bukdácsolásba torkollhat. Hát vissza kellett farolni az eredeti sémához.

A vereség miatti közjáték ráadásul maradandó károkat okozott. A pánikreakciók révén a közönség bepillanthatott a kulisszák mögé, és megláthatta, hogy a Sorosozás című thrillert a valóságon kívül még kampányszakértők is írják, és a szenvedélyesnek látszó előadók nem önmagukat adják, csak szerepüket játsszák. Ami elbizonytalanító élmény, és sokat ronthat a folytatás hitelességén és hatékonyságán.

De nem kérdés, a hátralévő időben a bevándorlásprojekt turbósított változatainak leszünk szem- és fültanúi. Akár a képzeletünket felülmúló formákban is.

A vásárhelyi eredmény persze az ellenzékre sem csak jót hozott. Tény, hogy a változást akaró választóknak visszaadta a reményt. A pártokat azonban új helyzetbe navigálta. Ma már nemcsak a várható vereség következményeinek egymás közötti felparcellázásán kell gondolkodniuk, de arról is, mekkora részt tudnak megmarkolni az elképzelhető sikerből. Ezért aztán megindulhat a tülekedés, a lökdösődés, ami megnehezíti a vásárhelyi modell országos terítését.

Ma annyi látszik, hogy az áprilisi választás versenytere kinyílt. Akik korábban a Fidesz négyötödös diadalát is magától értetődőnek gondolták, ma már hajlamosak ellenzéki győzelmet festeni a falra.

Az ördög azonban mindig a részletekben bújik meg.

A fal csak a másikat adja…

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.